Annons

Murphy förlänger med Lakers – blir sedan spelarutvecklare

På onsdagen kom ett drömbesked för alla som gillar Växjö Lakers.
Cory Murphy förlänger med ytterligare två år, och blir sedan spelarutvecklare i klubben.
– Det känns väldigt bra att vi inte behöver gå ut och försöka leta efter en ny sådan spelartyp, säger sportchefen Henrik Evertsson.
Sport • Publicerad 21 januari 2015
Cory Murphy.
Cory Murphy.Foto: MIKAEL FRITZON / TT

I skrivande stund leder Cory Murphy backarnas poängliga i SHL på 27 poäng. Han tillhör även topp tre i plus/minus-statistiken och är Växjö Lakers givne härförare i powerplay. Den 36-årige kanadicken är kort sagt en av ligans absolut bästa backar.

Redan nu står det klart att karriären förlängs med två år i Växjö Lakers.

Annons

– Det känns kanonbra såklart. Vad Cory Murphy gör ute på isen kan alla se. Det märks både synbarligen och i statistiken. Det är också väldigt glädjande att han och familjen tagit Sverige och Växjö till sig. Eftersom han inte är helt olik Magnus Johansson (i Linköping) därute vet vi att 37, 38 och 39 års ålder inte blir några som helst problem, säger Henrik Evertsson.

Spelarkontraktet löper ut våren 2017. Därefter kommer Cory Murphy att få titeln player developer i Växjö Lakers, vilket innebär att han ska arbeta för att utveckla juniorspelare i klubben. Titeln är vanlig i NHL men existerar knappt i Sverige ännu.

Evertsson säger:

- Att Cory förde fram de här tankegångarna var ingenting jag var beredd på, eftersom det inte är så många importspelare som vill stanna kvar efter karriären. Men vi kände direkt att det lät intressant med tanke på Corys person och bakgrund. Han har i princip gjort allt som spelare. Han har nått högsta nivån men har även haft det tufft och inte åkt i någon gräddfil till NHL.

Beskriv vad en player developer gör.

– I player development ingår i princip allt som krävs för att se till att en ung kille ska nå hela vägen. Sådant som inte har med spelsystem att göra; hur du tar till dig saker, mentorskap, mental attityd. Att vinna nästa match är inte prio ett, utan utvecklingen. Rätt använt kan player development bli en hävstång i det vi håller på med.

Daniel Enestubbe
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons