Pesonen skadad och Lakers första hemmaförlust

Växjö Lakers är inte längre obesegrat i Vida Arena den här SHL-säsongen. Malmö Redhawks vann kvällens match med 2–1 (1–1, 1–0, 0–0) inför 4 055 åskådare, säsongens minsta Växjö Lakers-publik i egna hallen.
växjö • Publicerad 19 oktober 2017
Jubel i Malmö sedan Fredrik Händemark kvitterat till 1–1.
Jubel i Malmö sedan Fredrik Händemark kvitterat till 1–1.Foto: Lena Gunnarsson

Malmö lät Cristopher Nihlstorp vakta kassen för första gången den här säsongen, och gästerna öppnade bäst. Taktiken var att ligga tätt på Lakers backar och pressa högt.

Men Lakers första skott mot Nihlstorp skulle betyda 1–0...

Elias Pettersson utnyttjade en bjudning från Nichlas Hardt, bröt in från höger och överlistade den före detta Lakers-målvakten efter 5,52. Det var Elias första SHL-mål för säsongen.

Men bara en dryg minut efter ledningsmålet drabbades Växjö av två utvisningar och under en dryg minuts spel fem mot tre passade Malmö på att kvittera.

Fredrik Händemark var sist på pucken efter ett klassiskt klapp-klapp-spel.

Mitt i perioden fick Lakers poängkung Janne Pesonen ett rejält slag över vänster arm och tvingades bryta matchen. Han fördes till sjukhus. Enligt obekräftade uppgifter med armbågen ur led.

Pesonen ersattes av Nils Carnbäck i förstaformationen.

Under andra hälften av första perioden var det Växjö som förde spelet och borde fått med sig någon utvisning, till exempel för slaget mot Pesonen. Men så blev det inte och 1–1 stod sig öppningsperioden ut. Skotten: 8–3.

Malmö inledde bäst även i andra perioden och klarade hyfsat bekvämt av ett boxplay - och tog sedan ledningen under nästa boxplay!

Med en man mindre gjorde alltså Malmö 1–2. Johan Olofsson tog sig förbi Brendan Shinnimin och lyfte på något märkligt sätt pucken förbi Viktor Fasth efter 10,32. Det var Olofssons första mål för säsongen.

Efter målet tog Malmö timeout. Säkert för att för att få lite extra vila efter de två numerära underlägen i snabb följd.

Innan andra periodpausen hade lagen varsitt jätteläge. Först räddade Fasth när Andy Miele var igenom och sedan räddade Nihlstorp när Liam Reddox fick ett lika bra läge för Lakers.

Skotten i mittperioden: 5–7.

I tredje perioden fortsatte Malmö att ligga tätt på hemmaspelarna. Lakers backar hade enorma problem med uppspelen. De blev krångliga och sena vilket gjorde att Lakers aldrig fick upp tempot i sitt spel.

Efter 8,24 blev Shinnimin utvisad för en knätackling på Andy Miele, men Malmö missade möjligheten att utöka sin ledning.

Inför sista delen av tredje perioden stuvade Sam Hallam om i laget och gick ner på tre nykomponerade kedjor. Växjö tog genast över spelet och publiken tände till.

Under slutminutrarna plockade Växjö målvakten och tog timeout. Men Växjö förlorade några viktiga sena tekningar och Malmö höll undan.

Skotten i tredje perioden: 10–8. Sammanlagt: 23–18.