Sundeby ger inte upp Moheda

Sport Artikeln publicerades

Entreprenören och affärsmannen Björn Sundeby i Schweiz ville köpa herrverksamheten i Moheda IF.
Och under namnet FC Glooip föra fotbollslaget uppåt i seriesystemet.
Men riksidrottsförbundets stämma sa nej till att Mohedas fotbollsherrar bolagiserades.

- Det handlar inte om att hjälpa Moheda IF, det handlar om professionalism och business, säger Björn Sundeby, när vi når honom på en knastrig telefonlinje från Minsk i Vitryssland.

Vill nå ungdomar
Björn Sundeby ser Moheda-utspelet som ett led i hans bolags IST:s lansering av att säkra kommunikationslösningar på nätet med hjälp av modern it-teknik.
- Jag har för avsikt att gå via den för ungdomar så viktiga kanalen idrott för att vi ska lyckas.
Björn Sundeby var bosatt i Moheda 1974-82 och bidrog som sponsor till Mohedafotbollens lyft till division 3 under tränaren Lars-Göran Fjordestam.
- De åren har Mohedaborna aldrig glömt. Vid två tillfällen har jag därefter tackat nej till att gå in i Moheda IF, men efter en lång diskussion sommaren 2006 valde jag att presentera hur klubben skulle drivas. Och då som ett rent bolag för herrarnas A-lag och reservlag, berättar han.

Kände inte till reglerna
Det inte Björn Sundeby kände till var den så kallade 51-spärren. Föreningens medlemmar ska ha över hälften av rösterna på bolagsstämman. Därför fick Moheda IF kalla handen med sin motion.
- Då får vi ändra på 51-regeln. Det ska bli både roligt och spännande att driva frågan, säger Björn.
Fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell ska nu utreda Moheda-fallet och tror att svensk idrott om två år kan vara moget för att plocka bort 51-spärren.
Den Genevebaserade företagaren inom it och bioteknik räknar då inte med att tjäna pengar på Mohedas fotboll. Men han räknar på att dra stora PR-växlar på projektet om det blir verklighet.
Hur mycket som Björn Sundeby tänkte betala för Mohedas herrfotboll är en affärshemlighet.
n Men det måste väl handla om miljonbelopp?
- Ja, men Inga fler ledande frågor, tack, kontrar Björn Sundeby.