Annons

Sundeby ger inte upp Moheda

Entreprenören och affärsmannen Björn Sundeby i Schweiz ville köpa herrverksamheten i Moheda IF.
Och under namnet FC Glooip föra fotbollslaget uppåt i seriesystemet.
Men riksidrottsförbundets stämma sa nej till att Mohedas fotbollsherrar bolagiserades.
Sport • Publicerad 16 maj 2007

- Det handlar inte om att hjälpa Moheda IF, det handlar om professionalism och business, säger Björn Sundeby, när vi når honom på en knastrig telefonlinje från Minsk i Vitryssland.

Vill nå ungdomar Björn Sundeby ser Moheda-utspelet som ett led i hans bolags IST:s lansering av att säkra kommunikationslösningar på nätet med hjälp av modern it-teknik.

Annons

- Jag har för avsikt att gå via den för ungdomar så viktiga kanalen idrott för att vi ska lyckas.

Björn Sundeby var bosatt i Moheda 1974-82 och bidrog som sponsor till Mohedafotbollens lyft till division 3 under tränaren Lars-Göran Fjordestam.

- De åren har Mohedaborna aldrig glömt. Vid två tillfällen har jag därefter tackat nej till att gå in i Moheda IF, men efter en lång diskussion sommaren 2006 valde jag att presentera hur klubben skulle drivas. Och då som ett rent bolag för herrarnas A-lag och reservlag, berättar han.

Kände inte till reglerna Det inte Björn Sundeby kände till var den så kallade 51-spärren. Föreningens medlemmar ska ha över hälften av rösterna på bolagsstämman. Därför fick Moheda IF kalla handen med sin motion.

- Då får vi ändra på 51-regeln. Det ska bli både roligt och spännande att driva frågan, säger Björn.

Fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell ska nu utreda Moheda-fallet och tror att svensk idrott om två år kan vara moget för att plocka bort 51-spärren.

Den Genevebaserade företagaren inom it och bioteknik räknar då inte med att tjäna pengar på Mohedas fotboll. Men han räknar på att dra stora PR-växlar på projektet om det blir verklighet.

Hur mycket som Björn Sundeby tänkte betala för Mohedas herrfotboll är en affärshemlighet.

n Men det måste väl handla om miljonbelopp?

- Ja, men Inga fler ledande frågor, tack, kontrar Björn Sundeby.

Sven Elofsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons