Tillsammans tillbaka – till 2007...?

Sport Artikeln publicerades

Säsongen inleddes under devisen Tillsammans Tillbaka och drömmar om allsvenskan.
Säsongen avslutas med kvalspel och hemska mardrömmar om division 1.
Östers Idrottsförening är nära en repris från 2007.

Ni minns det säkert: Öster hade åkt ur allsvenskan, sajnat en ny tränare och gick in i superettan som storfavoriter. Spelet var dock dysfunktionellt under hela året och en svag offensiv gjorde att Öster hösten 2007 sensationellt kastades ner i söderettan efter en slutomgång där allt gick emot Öster såväl på planen som i övriga matcher.
Mycket är sig likt 2014: nydegraderat, ny tränare, favoriter till en allsvensk comeback i mångas ögon. Och precis som 2007 har kaos följt i förväntningars spår. En mer impotent offensiv än Östers torde vara svår att finna och därför blir det som det blir. I går hade det räckt med en tåfjutt och 1–0 mot ett Degerfors utan någonting vettigt att spela för. Då hade Östers spelare sluppit den ångest det kommer att innebära att åka upp till Stockholm och möta IK Frej Täby. Då hade Öster styrelse sluppit den ångest det innebär att veta att ytterligare många sponsormiljoner riskerar att försvinna.
Men Öster visade än en gång att man är klubben som senast var "bäst när det gäller" i början av 1980-talet när stjärnorna hette Teitur, Ravelli och Lill-Damma.
Eller som Fredrik Åkesson – marknadschef i Öster för tiotalet år sedan och initiativtagaren till projektet Tillsammans Tillbaka – uttryckte saken på Facebook:
Något är riktigt sjukt i min förening.
Varför kan man aldrig någonsin vara bäst när det gäller som mest.
Det gör ont!

Det blev ännu ensån där typisk Östermatch där tränaren satt och konstaterade att hans lag skapat mycket chanser men inte fått betalt i form av mål. Efter en timmes goda intentioner (med vilket menas ett smörgåsbord av sumpade målchanser) var det tack för kaffet och gonatt efter två välriktade projektiler från Degerfors duo Marcus De Bruin och Sebastian Castro-Tello.
Superettan är slutspelad, Öster slutar på plats 13 och kan fortfarande förhindra en nedflyttning med förmodat ödesdigra konsekvenser. Men vissa frågor måste redan nu ställas. Det gjorde vi under presskonferensen med Östertränaren Roberth Björknesjö.
På frågan hur han vill beskriva superettan 2014 för Östers del svarade Björknesjö:
– Tuff. Jag tycker att vi skapat många målchanser men haft svårt att göra mål. Sedan har vi släppt in mål från ingenstans, på en fast situation eller liknande. Jag tycker att det här matchen summerar det rätt bra: vi har öppna chanser från en meters håll som vi bränner, sedan släpper vi in ett mål bakåt och det blir jobbigt.

Ni är långt ifrån att ha lyckats med er målsättning. Varför?
– Vårt mål har varit att bygga upp en plattform med ett spel och en skicklighet som så småningom ska kunna ta oss till allsvenskan. I dagsläget är vi långt ifrån en sådan plattform. Det har gått sämre än förväntat. Om du fick börja om säsongen, hade du då gjort någonting annorlunda?
– Det hade jag säkert, men i dagsläget kan jag inte svara på det. Jag tycker att vi summerar efter att säsongen är slut. Nu väntar kval mot IK Frej Täby. Sedan hur länge har du förberett dig på det scenariot?
- Det har funnits där, men jag har hela tiden trott att vi skulle greja det i dag. Men det är klart jag har förberett mig, genom att bland annat ha sett Frej spela. Hur pressad känner du dig i det utsatta läge Öster befinner sig i?
– Det är klart att det inte är någon rolig situation att hamna i. Nu är det klart att det blir kval. Vi har stora möjligheter att klara det och nu gäller det att släppa besvikelsen och köra på en vecka till.