Tingsryd utklassade Leksand på bortais

Tingsryds AIF stod för en helgjuten insats när Leksand utklassades i Dalarna. 1–5 slutade den hockeyallsvenska matchen i Tegera Arena. Därmed åkte Leksand på sin fjärde raka förlust, medan Tingsryd tog poäng i fjärde matchen på raken.
LEKSAND • Publicerad 30 november 2018
Kramkalas efter att Max Lindroth skjutit 1–0 för Tingsryd borta mot Leksand.
Kramkalas efter att Max Lindroth skjutit 1–0 för Tingsryd borta mot Leksand.Foto: Nisse Schmidt /TT

Taif kom till spel utan lagkaptenen Robin Olsson, men Joonas Valkonen gjorde comeback efter skada som sjundeback. Offensivt var Filip Ahl tillbaka efter sina tre matchers avstängning.

Leksand inledde matchen piggt, men Tingsryd försvarade sig disciplinerat och tog över spelet i den första perioden.

Efter 9.02 fick Max Lindroth pucken av William Romfors och skickade ner den (för styrning?) mot Leksandskassen, men pucken gick hela vägen in över mållinjen mellan benen på hemmamålvakten Axel Brage.

Lindroths första mål sedan han anslöt till Taif var därmed ett faktum.

Efter dundertavlan revanscherade sig dock Brage och stod för ett par riktigt vassa räddningar när Taif ångade på framåt. Bland annat hade Joakim Axman ett jätteläge när Taif kom två mot en.

Leksand hade ett par sporadiska målchanser, men Tex Williamsson i Taifburen agerade lugnt och säkert mellan stolparna.

Det var närmare 0–2 än 1–1 efter 20 minuters spel.

I andra perioden var det Williamsson, som spelade i Leksand förra säsongen, som länge fick spela huvudrollerna bland målvakterna när Leksand gasade på för kvittering.

Taif klarade bland annat ut ett boxplay och fick efter 12.29 spela PP för första gången i matchen. Det dröjde mindre än en halv minut innan Max Novak prickat krysset för 0–2.

Leskand fick åter spela fem mot fyra direkt efteråt och då satt också 1–2-reduceringen bakom en, till synes, skymd Tex Williamsson. Axel Blomkvist sköt från långt håll och med mycket trafik framför Tingsrydsmålet letade sig pucken in i mål.

Men Tingsryd, seriens sämsta lag i powerplay enligt statistiken, fick i slutet av mittperioden åter chansen i numerärt överläge.

Det numerära överläget utnyttjade Kim Tallberg, som stod för en stark prestation, när han bröt in mot målet och stänkte upp en backhand i Brages vänstra kryss.

Inför den tredje perioden gjorde Leksand ett målvaktsskifte när Jonas Arntzen ersatte Axel Brage.

Leksand fick tidigt ett bra läge att reducera när man fick spela fem mot fyra för tredje gången i matchen.

Då stod Tex Williamsson för två helt makalösa räddningar. Först när Oskar Lang bara hade att vispa in pucken från dryga halvmetern och sedan när Martin Karlsson dundrade på från nära håll. Men Tex var blixtsnabb i reaktionen vid båda tillfällena och höll kvar sitt lag i matchen

Samtidigt stod utespelarna för ett smart spel och krigade stenhårt i alla tre zonerna.

1–4 efter 53.40 kändes faktiskt inte ologiskt och signerades Joakim Axman.

Leksand var uppgivet och 1–5 kom efter 57.59 efter ett snyggt anfall där Kim Tallberg och Daniel Ljunggren samspelade fram och den sistnämnde hängde in pucken i nätet.

Tingsryds fina form håller därmed i sig och närmast på programmet står KHK hemma i Nelson Garden Arena på söndag.