Trojaprodukt drabbad av diabetes - missar delar av säsongen

Stockholm Artikeln publicerades

Djurgårdens center Linus Johansson, med Troja/Ljungby som moderklubb, har drabbats av diabetes.

Ett besked som innebär att han missar delar av säsongen.

Linus Johansson är inne på sin andra säsong med SHL-klubben Djurgården. Innan dess har bland annat spelat i Mora IK och Olofströms IK. Moderklubben är Troja/Ljungby.

Den här säsongen har 24-åringen hunnit med fem poäng på 14 SHL-matcher i Djurgårdströjan. Förra veckan fick dock centern ett tungt besked när han blev diagnostiserad med diabetes typ1.

– Det var en vecka sen som jag kände symptomen kom. Jag stod på vågen och såg att jag hade gått ner sex kilo på en vecka och bara ”Wow. Är det fel på vågen”. Det var då jag fattade att det var på riktigt. Jag ringde till vår lagläkare och han såg till att vi tog blodprover. Samma dag var jag uppe på sjukhuset så det gick snabbt, säger Linus Johansson till Djurgårdens hemsida.

Beskedet innebär att 24-åringen blir borta från spel och träning ett tag framöver. Exakt hur länge det blir går inte att säga i dagsläget.

– Nu när jag inte har tränat på ett tag så kan jag se hur mitt blodsocker går upp och ned hela tiden. Nu har jag fått cykla lite lätt så då kan jag se hur träningen påverkar blodsockret också. Just att lära mig hur mycket insulin jag ska ta. Lära mig hur jag kan äta och vad jag kan äta. Det är många saker som ska plussas in, säger han och fortsätter:

– Det här kommer stärka mig. När jag lär mig vilken sockernivå jag ska ligga på och när jag ska äta både innan och efter så kommer jag inte vara trött på isen på grund av dålig balans i kroppen utan där kommer det alltid stämma.