Växjö Lakers derbyföll inför fulla läktare

7000 åskådare i Kinnarps Arena bidrog till en härlig inramning på lördagens hockeyderby mellan HV71 och Växjö Lakers. Efter 60 minuters spel stod HV som segrare med 4–2 och därmed åkte Lakers på sin fjärde raka förlust.
JÖNKÖPING • Publicerad 26 januari 2019
HV-jubel efter Robin Figrens 1–1-kvittering.
HV-jubel efter Robin Figrens 1–1-kvittering.Foto: MATHIAS BERGELD

Det var suverän inramning i en fullsatt Kinnarps Arena, där flera busslaster med Lakerssupportrar gjorde sitt till för att höja stämningen till topp.

”Mästaren är krönt - vi fortsätter regera”, stod det bland annat på en stor banderoll som Lakers Lakejer vecklade ut över ”sin” kortsida.

På isen var det dock HV71 som inledde piggast och det dröjde fram till 6.09 innan Lakers fick i väg första skottet mot HV:S mål. David Bernhardt drog till strax efter att Lakers misslyckats med att spela fem mot fyra för första gången i matchen.

Lakers arbetade sig in i matchen och efter 10.53 satt 0-1 bakom Jonas Gunnarsson i HV-buren.

Dominik Bokk sköt ett skott som målvakten inte kunde hålla och fram vräkte sig Brendan Shinnimin och vispade in pucken.

Målet gav hemmalaget förnyad energi och dryga minuten efter 0–1-målet replikerade HV när Simon Önerud, bakom målet, passade in till Robin Figren som stod för ett välplacerat avslut fram till 1–1.

24 sekunder senare satt 2–1 bakom Viktor Fasth.

Alexander Ytterell fick kalasträff vid blålinjen och pucken satt i krysset över Fasths plockhandske.

I slutet av perioden dödade Lakers ett hemmapowerplay och fick sedan själva en ny chans i numerärt överläge.

Men trots ett par bra chanser stod sig 2–1 perioden ut.

Växjö Lakers supportrar var väl representerade i Kinnarps Arena.
Växjö Lakers supportrar var väl representerade i Kinnarps Arena.Foto: MATHIAS BERGELD

I andra perioden fick HV en smakstart efter att Mattias Tedenby slagit en en målvaktsretur efter ett fint anfall efter drygt tre minuters spel.

David Gustafsson var nära att öka på till 4–1, men hans rungade närskott prickade stolpen.

Efter att ha klarat av ett boxplay efter drygt halva perioden fick Lakers mer att säga till om och spelet förflyttades till HV:s zon.

efter 33.45 satt också reduceringen bakom Jonas Gunnarsson.

Lakers vann en tekning och Brendan Shinnimin klippte till med ett skott som Dominik Bokk styrde in.

Lakers gasade på stenhårt i den tredje perioden för att nå i kapp och skapade en hel del, men HV spelade samtidigt klokt och hade hela tiden folk på rätt sida i den egna zonen.

Efter 8.25 vände HV framåt och i skottsektorn lämnades en viss Mattias Tedenby ensam. Tedenby, jubilar för dagen efter 400 matcher i HV71, fick pucken och placerade in den till 4–2.

HV71 tog därefter inga onödiga risker utan försvarade sig säkert, samtidigt som Lakers inte mäktade med att hitta fram till några riktigt heta lägen.

Med 2.54 kvar plockade Lakers ut Viktor Fasth för en extra utespelare, men det hjälpte inte. HV höll undan och vann därmed tredje Smålandsderbyt av tre mot Växjö Lakers.