Växjö Lakers föll på Hovet

Växjö Lakers lyckades inte göra mål i powerplay, medan Djurgården utnyttjade två numerära överlägen och vann med 4–2 på Hovet. Därmed åkte Lakers på sjätte raka förlusten på bortaplan.
STOCKHOLM • Publicerad 30 december 2018
Jonathan Davidsson gjorde ett mål och spelade fram till två när Djurgården besegrade Lakers med 4–2.Foto: ANDREAS SANDSTR…M

Inför 7678 åskådare på Hovet var det Växjö Lakers som inledde piggast och Julius Junttila hade ett avslut från nära håll redan efter 18 sekunders spel, men Adam Reideborn i hemmakassen avvärjde.

Lakers fick också ett tidigt powerplay, men trots bra spel höll DIF tätt.

Energin tog hemmalaget med sig i det efterföljande fem-mot-fem-spelet och skapade ett kompakt tryck i Lakers zon.

Tempot var högt uppskruvat på isen i Hovet.

Efter 11.59 svängde pendeln tillbaka i Växjöfavör och Pontus Netterberg höll sig framme och slog in pucken efter att Arvid Lundberg skjutit ett skott som Djurgården inte lyckades rensa undan i slottet framför mål. Filip Cederqvist stod för en stark insats tidigare när han såg till att behålla pucken i Djurgårdens zon.

Strax därpå åkte Austin Ortega på 2+2 efter hög klubba. Ett felaktigt domslut då det var Marcus Davidssons klubba som träffade brorsan Jonathan Davidsson i ansiktet.

Lakers stretade emot i boxen, men när sedan också Niclas Burström visades ut och Djurgården fick spela fem mot tre, tvingades Viktor Fasth kapitulera.

Jonathan Davidsson satte 1–1-målet och såg därmed till att bryta Lakers tio matcher långa svit på noll insläppta mål i boxplay.

I andra perioden handlade det uteslutande om riskminimering och båda lagen försvarade sig väl och krympte ytorna centralt.

4.25 från periodslutet åkte Filip Cederqvist på matchstraff efter en tackling bakifrån på Olle Alsing i kortsargen. Ett tufft domslut som också automatiskt renderade i fem minuters numerärt underläge för Lakers.

Djurgården tryckte på för ett ledningsmål, men Lakers stod åter upp bra i boxen. Men 2–1 var ytterst nära, inte minst när Jakob Lilja träffade stolpen från nära håll.

36 sekunder återstod av Cederqvists femminutersutvisning i inledningen av den tredje perioden och den dryga halvminuten städade Lakers bort på ett effektivt sätt.

Lakerssupportrar på plats i Hovet.
Lakerssupportrar på plats i Hovet.Foto: ANDREAS SANDSTR…M

Efter 1.53 återtog i stället Lakers ledningen. Pontus Netterberg grävde fram pucken vid kortsargen bakom Djurgårdsmålet och spelade in den framför målet där Erik Josefsson dök upp och klappade in den i nät.

Det var ”Josens” första mål den här säsongen efter att ha lämnat isen mållös i de 28 föregående matcherna.

Lakers fick sedan två powerplay på raken, men lyckades inte knäppa dit trean.

I stället stack Djurgården fram i ett snabbt anfall och Jonathan Davidsson hittade fram med pucken i sidled in till brorsan Marcus som mötte perfekt vid bortre stolpen utan chans för Viktor Fasth.

Djurgården fick ett ypperligt läge att avgöra matchen när Brendan Shinnimin visades ut 2+2 för hög klubba och osportsligt uppträdande efter att han, missnöjd med domslutet, drämde klubban i sargen.

Det numerära överläget omsatte Djurgården till 3–2 genom Dick Axelsson som fick pucken till höger om Lakersmålet och direktsköt i mål.

Med 57 sekunder kvar plockade Lakers ut Viktor Fasth för en extra utespelare. Det utnyttjade Jakob Lilja genom att skjuta 4–2 i tom kasse 27 sekunder från slutet.

Därmed åkte Lakers på sjätte raka förlusten på bortaplan i 2018 årets sista match. 2019 inleder Lakers med en ny bortamatch i Luleå den 5 januari.