Växjö Lakers vann sanslös match

Med en rejäl portion tur, en hel del skicklighet och många marginaler på sin sida vann Växjö Lakers toppmötet borta mot Färjestad med 5–4. Detta efter att Erik Josefsson avgjort med en minut kvar att spela.
karlstad • Publicerad 7 december 2017
Viktor Fasth.
Viktor Fasth.Foto: Björn Lindgren/TT

Det var ett aggressivare och mer offensivt Växjö Lakers från start jämfört med den senaste och ganska slätstrukna insatsen borta mot Brynäs. Man redde ut ett tidigt powerplay och fick sedan två egna powerplay att försöka ta ledningen på. Men trots att PP-spelet såg bra ut såg Färjestads målvakt Lars Haugen ännu bättre ut och stoppade alla puckar som kom emot honom.

Om det var händelsefattigt i första var den rena rama motsatsen efter paus. Mål i massor och tre i taget för varje lag. Växjö Lakers såg ut att vara på väg att avgöra matchen efter Liam Reddox 1–0, Robert Roséns 2–0 och Pontus Netterbergs 3–0, men Färjestad reste sig imponerande snabbt. Först sköt Sebastian Erixon 3–1, därefter gjorde Michael Lindqvist 3–2 och slutligen fullbordade Oskar Steen upphämtningen genom att sätta 3–3. Att de fem sista målen gjordes på mindre än sju minuters spel säger allt om vilken typ av match det här utvecklades till.

Och vilken tredjeperiod det blev. Först gjorde Jonas Röndbjerg 4–3 mycket snyggt för Lakers. Därefter kvitterade Färjestad minst lika snyggt genom Dick Axelsson och det var utjämnat igen.

Sedan kom en kedja av märkliga händelser. Först ett matchstraff för Noah Welch som knockade Rasmus Asplund med en rak vänster. Färjestad i powerplay under resten av matchen, misstänkte nog många. Men sedan drog Johan Ryno på sig en tvåa och det var spela fyra mot fyra.

Då fick Färjestad straff och kunde avgöra, men Michael Lindqvist lyckades inte lura Viktor Fasth. Och när bara knappa minuten återstod fick Joel Persson pucken, avancerade mot mål, passade Erik Josefsson som slog in 5–4.

Trots spel sex mot fyra kunde Färjestad sedan inte replikera och Lakers vann en märklig seger i en match som hade allt.