Växjö Lakers värvar forward från Finland

Växjö Artikeln publicerades

På torsdag är det premiär för Växjö Lakers i SHL.

Nu förstärker klubben offensiven med den finländska forwarden Julius Junttila.

Klar för motståndarna. 2016 spelade Julius Junttila för Luleå. Här mot Växjö. Men nu har han skrivit på för Växö Lakers.
Foto: Lars-Goran Rydqvist
Klar för motståndarna. 2016 spelade Julius Junttila för Luleå. Här mot Växjö. Men nu har han skrivit på för Växö Lakers.

– Det är en skicklig forward som helt klart kommer att bidra med produktion och ett kreativt spel, säger Växjös sportchef Henrik Evertsson till Smålandsposten.

Julius Junttila, 27 år, är född i Oulun och fostrad i den finländska klubben Kärpät, som han har vunnit SM-liiga med tre gånger, senast föregående säsong.

Förra säsongen blev han dessutom utsedd till grundseriens som slutspelets bäste spelare. På meritlistan står även 26 landslagsmatcher.

Flytten till Växjö blir Julius Junttilas andra sejour i SHL. Säsongen 2016/2017 representerade han Luleå HF.

– Julius har varit väldigt bra i finska ligan och i finska landslaget under några års tid. På det viset är det en kille vi känner till väl, säger Henrik Evertsson.

I år var tanken att Julius Junttila skulle testa lyckan i KHL med Novosibirsk, men efter fem matcher och noll poäng bröts kontraktet med klubben.

– En klassisk situation som händer i KHL ibland. Laget gick dåligt i de första matcherna och då fick tränaren och en spelare gå. Och spelaren blev Julius, säger Henrik Evertsson.

Nu är forwarden alltså klar för Växjö Lakers. Han ansluter till truppen i veckan.

Nyförvärvet fyller en viktig bit i Växjös lagbygge inför säsongen, enligt Henrik Evertsson. Sportchefen förklarar att Lakers har haft ögonen öppna efter skickliga offensiva spelare.

– Det var väl främst det som vi tappade jämfört med det laget som avslutade förra säsongen. Vi har bland annat ersatt med en del unga killar och värvningen av Julius är en liten försäkring om inte alla unga spelare slår igenom direkt. Sedan har vi också slitit med lite skador på framför allt Tuomas Kiiskinen under försäsongen. När detta dök upp tyckte vi det var ett bra sätt för att både bredda och spetsa truppen, säger Växjös sportchef.

Tittar ni på ytterligare potentiella nyförvärv?

– Inte konkret. Men så länge spelarmarknaden är öppen, och det är den till 15 februari, är det självklart att vi följer det som sker, både med vårt eget lag och på den totala marknaden.

Växjö inleder SHL-säsongen på torsdag borta mot Timrå.