Annons

Växjö Lakers vinst blev 10 miljoner

Smålandspostens har tagit del av års- och koncernredovisningen för Växjö Lakers Hockey. Därmed kan vi avslöja att årets vinst, före skatt, blir hela tio miljoner kronor. VLH:s egna kapital är knappt sex miljoner kronor, och de likvida medlen vid verksamhetsårets slut drygt 21 miljoner.
Sport • Publicerad 31 maj 2012
Anders Öman, vd i Växjö Lakers Hockey, har anledning att vara nöjd med koncernens ekonomiska resultat för gångna verksamhetsåret. Foto: PER-ERIK SANDEBÄCK
Anders Öman, vd i Växjö Lakers Hockey, har anledning att vara nöjd med koncernens ekonomiska resultat för gångna verksamhetsåret. Foto: PER-ERIK SANDEBÄCKFoto: 

När Växjö Lakers spelade allsvensk hockey i Växjö Ishall omsatte klubben lite drygt 31 miljoner.

Med elitseriespel i nya Vida Arena rusade omsättningen iväg till 114 miljoner...

Annons

– För ett år sedan redovisade vi en förlust på en halv miljon. Nu gör vi istället en vinst på tio miljoner kronor. Vad jag vet har inget eliterielag i hockey, som missat slutspel, gjort ett bättre resultat än det vi presenterar i år, säger Anders Öman, vd i Växjö Lakers Hockey.

– Vi har en ganska liten organisation vilket gör att vi inte behöver ägna så mycket tid åt möten utan kan fokusera på det viktiga: Att jobba. Och att jobba, samt ställa upp för varandra, är något som alla i den här koncernen är väldigt duktiga på.

Samtidigt som Öman känner sig nöjd och stolt med årets resultat (som är bättre än budget på alla punkter) har han redan nu fokus på framtiden. Det är typiskt för den visionäre entreprenören.

– Vi måste göra ett minst lika bra resultat även nästa år, och nästa, och nästa... Vi skulle behöva omsätta 200 miljoner kronor inom tre år. Det egna kapitalet borde vara 25 miljoner om fem, sex år. Redan nästa år måste vi öka försäljningen med 20 miljoner.

Sammanlagt drog VLH in 114 miljoner kronor gångna verksamhetsåret. 77 miljoner kom från entrébiljetter, reklam, och sponsring.

Men kostnaderna var också omfattande. Spelartruppens löner gick på 41 miljoner, övriga personallöner 20 miljoner, ränta och amorteringar på lån knappt 18 miljoner och elräkningen för tre ishallar och en curlinghall gick på sex miljoner.

När Anders Öman funderar kring framtiden är det en speciell övertygelse som präglar hans "taktik":

– Vi måste göra oss mindre beroende av hockeyn. Därför gäller det att hitta 30 andra arrangemang i Vida Arena varje år.

En försvårande omständighet i det sammanhanget är att stora konserter och deltävlingar i melodifestivalen inte är särskilt lönsamma för VLH.

– En utsåld Lakersmatch i Vida Arena ger oss 3,7 miljoner kronor medan en stor konsert i Vida Arena, med till exempel EMA Telstar som arrangör, bara ger oss en halv miljon. Alltså – hellre en hockeymatch än fem konserter, säger Öman.

Annons

Åtminston 20 av de 30 icke hockeyarrangemangen måste alltsa vara egna Lakersarrangemang.

När vi frågar Öman vilken typ av arrangemang det kan bli tal om svarar han:

– Vi har en del idéer, men inga jag kan avslöja i nuläget. Hur bra vi lyckas med just det jobbet kommer på sikt att bli avgörande för hela vår ekonomiska situation.

Koncernen består av fyra olika delar. Föreningen Växjö Lakers HC (driver ungdomsverksamheten) samt under den bolagen Växjö Lakers Idrott AB (innehar elitlicensen), Arena Service i Växjö AB (driver restaurang- och catering) samt Växjö Lakers Fastighets AB (äger och driver Vida Arena samt övriga isytor).

Dan Magnusson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons