Växjös Fasth vill sätta gamla polarna på plats

Ishockey (TT) Artikeln publicerades

Efter en segerrik höst i återkomsten till SHL gör Viktor Fasth, 35, säsongsdebut i Tre Kronor.

Prestigemötet med Ryssland blir också ett kompismöte för målvaktsesset då han ställs mot tio före detta lagkamrater.

– Kul att få träffa gamla kompisar, man får bara se till att sätta dit dem också, säger han.

Viktor Fasth haft en lyckad återkomst i SHL.
Foto: Christine Olsson/TT
Viktor Fasth haft en lyckad återkomst i SHL.

Ryssland har laddat med det bästa man har i hemmaturneringen Channel One Cup i Moskva och det blir ett hett möte mot Sverige då OS-favoriten ställs mot vårens världsmästare.

KHL har ännu inte officiellt lämnat grönt ljus till OS-spel, men ingen tror att ligan ska gå emot landets president Vladimir Putin som i förra veckan deklarerade att Ryssland, trots att nationen är avstängd och tvingas tävla under OS-flagg, ska delta i Pyeongchang.

Ryssarna vilade stjärnor som Ilja Kovaltjuk och Pavel Datsiuk i Karjalaturneringen i förra månaden, nu finns båda med bland totalt 15 spelare från regerande mästarlaget Ska S:t Petersburg och tio från CSKA Moskva.

Fasth, som tillbringade de två föregående säsongerna i just CSKA, ser fram emot utmaningen:

– Det ska bli kul. Att möta Ryssland i Ryssland är en hockeyfest.

Turneringen är den sista innan OS-truppen offentliggörs den 16 januari och för Fasth också första framträdandet i landslaget för säsongen. Växjömålvakten är favorit till att ta platsen som förstemålvakt i OS-laget och var ju också med och tog VM-guld i våras. Då var han förstavalet fram till att Henrik Lundqvist kom in efter halva turneringen och ledde Sverige till VM-titeln.

Fasth har motsvarat höga de höga förväntningarna hittills och haft en lyckad återkomst i SHL efter fem år utomlands, tre i NHL och två i KHL. Han är den segerrikaste målvakten i serien och har ett matchfacit på 14–4 under hösten.

– Det visste jag inte, men det är ju bra. Det har varit en omställning och lite annorlunda att komma hem, men vi (familjen) är glada över att få vara hemma i Sverige och trivs väldigt bra i Växjö. Vi har gått bra som lag, men samtidigt finns det alltid saker man kan förbättra, det gäller även mig, säger han.

Läs Smålandspostens stora intervju med Victor Fasth om framtiden i Lakers, tiden i NHL och drömmen om guld.