Annons

Växjös Fasth vill sätta gamla polarna på plats

Efter en segerrik höst i återkomsten till SHL gör Viktor Fasth, 35, säsongsdebut i Tre Kronor.
Prestigemötet med Ryssland blir också ett kompismöte för målvaktsesset då han ställs mot tio före detta lagkamrater.
– Kul att få träffa gamla kompisar, man får bara se till att sätta dit dem också, säger han.
Ishockey (TT) • Publicerad 14 december 2017
Viktor Fasth haft en lyckad återkomst i SHL.
Viktor Fasth haft en lyckad återkomst i SHL.Foto: Christine Olsson/TT

Ryssland har laddat med det bästa man har i hemmaturneringen Channel One Cup i Moskva och det blir ett hett möte mot Sverige då OS-favoriten ställs mot vårens världsmästare.

KHL har ännu inte officiellt lämnat grönt ljus till OS-spel, men ingen tror att ligan ska gå emot landets president Vladimir Putin som i förra veckan deklarerade att Ryssland, trots att nationen är avstängd och tvingas tävla under OS-flagg, ska delta i Pyeongchang.

Annons

Ryssarna vilade stjärnor som Ilja Kovaltjuk och Pavel Datsiuk i Karjalaturneringen i förra månaden, nu finns båda med bland totalt 15 spelare från regerande mästarlaget Ska S:t Petersburg och tio från CSKA Moskva.

Fasth, som tillbringade de två föregående säsongerna i just CSKA, ser fram emot utmaningen:

– Det ska bli kul. Att möta Ryssland i Ryssland är en hockeyfest.

Turneringen är den sista innan OS-truppen offentliggörs den 16 januari och för Fasth också första framträdandet i landslaget för säsongen. Växjömålvakten är favorit till att ta platsen som förstemålvakt i OS-laget och var ju också med och tog VM-guld i våras. Då var han förstavalet fram till att Henrik Lundqvist kom in efter halva turneringen och ledde Sverige till VM-titeln.

Fasth har motsvarat höga de höga förväntningarna hittills och haft en lyckad återkomst i SHL efter fem år utomlands, tre i NHL och två i KHL. Han är den segerrikaste målvakten i serien och har ett matchfacit på 14–4 under hösten.

– Det visste jag inte, men det är ju bra. Det har varit en omställning och lite annorlunda att komma hem, men vi (familjen) är glada över att få vara hemma i Sverige och trivs väldigt bra i Växjö. Vi har gått bra som lag, men samtidigt finns det alltid saker man kan förbättra, det gäller även mig, säger han.

Läs Smålandspostens stora intervju med Victor Fasth om framtiden i Lakers, tiden i NHL och drömmen om guld.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons