Vipers föll tungt i Dalarna

Växjö Vipers fick inte revansch på Falun efter vårens SM-finalförlust. Lördagens bitvis stökiga match i Dalarna slutade 7–4 (3–1, 1–2, 3–1).
FALUN • Publicerad 11 november 2017

Växjö Vipers kom till spel utan ett par tunga pjäser och spelade runt på tre kedjor och två backpar. Falun saknade centern Jonas Adriansson vilket gjorde att Johannes Larsson till en början centrade stjärnkedjan mellan Rasmus Enström och Alexander Galante Carlström.

Regerande mästarna Falun öppnade matchen i ett furiöst tempo och Galante Carlström styrde in Thomas Holmgrens skott till 1–0 efter 3.04. 23 sekunder senare satt 2–0 genom Omar Aldeeb.

Vipers lät sig dock inte nedslås av Faluns chocköppning, utan replikerade snabbt genom André Andersson, som bröt på mittplan, väggspelade med Oliver Johansson och dunkade in reduceringen.

Båda lagen slarvade en del med bollbehandlingen och när Manuel Engel tappade bollen framför egna målvakten, nådd den via Rasmus Enström, fram till Johannes Larsson som nöp till utom räckhåll för Eero Kosonen.

I andra perioden var det Vipers som anförde spelet långa stunder. Men det var Falun som gjorde första målet i perioden genom Emil Johansson efter kontring.

Karljohan Ahlroth snodde sedan åt sig bollen och fri med hemmamålvakten gjorde han inget misstag utan 4–2.

Efter 27.25 åkte Markus Jonsson ut två minuter för obstruktion. Såg väldigt billigt ut.

Men istället för 5–2 satte Christopher Holmér 4–3 när Magnus Jansson bröt bakom eget mål och passade Holmér som bröt fram och avslutade med ett skott i krysset.

Vipers fick sedan bra läge till kvittering när Falun åkte på en tvåa, men PP-spelet var på tok för omständligt.

Slutskedet av perioden blev smått kaotiskt när Filip Kjellsson försökte trycka in en retur framför hemmamålet. Det uppstod kubbning på flera håll. Det slutade med att hemmabacken Thomas Holmgren åkte på matchstraff och fem minuter efter att ha tryckt ner Kjellsson mot marken. Även målvakten Johan Rehn åkte på en tvåa för hårt spel.

Samma straff fick Filip Kjellsson medan Christopher Holmér fem minuter för hårt spel. Perioden avslutades i spel tre mot tre och sedan fyra mot fyra.

I tredje perioden gav Vipers det en rejäl chans och Victor Hansson kvitterade tidigt till 4–4 efter en kontring, framspelad Karljohan Ahlroth.

Men mindre än minuten senare tog Ciya Hajo hand om en retur som Kosonen släppte och satte 5–4. Det målet skulle bli matchavgörande.

Vipers hade ytterligare chanser och fick också spela fem mot fyra, men powerplayspelet hade mer att önska.

Med mindre än fem minuter kvar av matchen satte Alexander Galante Carlström 6–4 med ett rappt skott.

Eero Kosonen lämnade senare plats för en extra utespelare i Vipers, men istället för 6–5 satte Galante Carlström 7–5 i tom kasse.

Därmed fick inte Vipers revansch för finalförlusten i Globen i våras, utan får vänta till den 25 februari nästa år då lagen möts nästa gång igen. Då i Fortnox Arena.