Sverige & världen

SHL hotas av miljonböter

TT Artikeln publicerades
Foto:Robert Granström/TT

Svenska Hockeyligan har hamnat i ordentligt blåsväder inför säsongen.

TT kan avslöja att ligan kan tvingas böta tre miljoner kronor för att man publicerat annonser med länkar till ett utländskt spelbolag, som också är SHL:s nya huvudsponsor.

Hockeyligan har överklagat Lotteriinspektionens förbudsföreläggande till förvaltningsrätten.

– Vi anser inte att vi har gjort något fel och därför får det här prövas, säger SHL:s vd Jörgen Lindgren.

När ligan i juni presenterade det utländska spelbolaget Nordicbet som ny huvudsponsor väckte det reaktioner. Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson tog avstånd från samarbetet och påpekade att det bryter mot svensk lag att göra reklam för spelbolag som inte har tillstånd att anordna lotteri i Sverige.

I mitten av juli agerade Lotteriinspektionen och skickade ett förbudsföreläggande till SHL, med krav att inom 24 timmar plocka bort de klickbara annonserna på hemsidan som länkar till spelbolaget, annars skulle det bli böter på tre miljoner kronor.

SHL har överklagat domen till förvaltningsrätten i Linköping och fortsätter under tiden att använda de annonser som Lotteriinspektionen anser bryter mot lagen.

Men samarbetet med spelbolaget kan komma att kosta ännu mer – och för fler än SHL och dess klubbar.

Om Nordicbet, som ägs av det Maltabaserade spelbolaget Betsson, får isreklam på SHL-arenorna när säsongen drar i gång nästa helg är nya förbudsförelägganden att vänta.

– Nu gick vi på den klickbara länkningen som finns på deras webbsida, men kommer Nordicbet att synas på andra ställen, till exempel i tekningscirklar på isen och liknande, då kan det komma nya förbudsförelägganden. Det kan drabba inte bara SHL utan också arenabolag eller kommuner som äger ishallarna, säger Marcus Aronsson, handläggare på Lotteriinspektionen, till TT.

Jörgen Lindgren säger att spelbolaget kommer att ha reklam på isen och är inte orolig för följderna.

– Vi kommer aldrig att göra något som är fel, absolut inte, och vi anser inte att vi gör det. Vi kör det här precis som vi gör med alla huvudpartners och exponerar det på det sättet det ska göras, och så får andra pröva om det är fel eller inte.

SHL och spelbolaget skrev tvåårskontrakt i juni och skulle ligan tvingas säga upp avtalet kan det bli kostsamt. Hur mycket företaget betalar är oklart, men intäkter från sponsorer och tv-avtal ger varje SHL-klubb en årlig klumpsumma på, enligt uppgift, cirka 25 miljoner kronor.

I sitt överklagande till förvaltningsrätten hävdar SHL att främjandeförbudet i lotterilagen strider mot EU-rätten och kräver att ärendet ska avskrivas, alternativt att vitet ska sänkas till 50 000 kronor och träda i kraft tidigast en vecka efter att det vunnit laga kraft.