Brittisk raid efter Stockholmsbomber

Sverige Artikeln publicerades

Brittisk polis har gjort en husrannsakan utanför London till följd av självmordsbombningen i Stockholm.

Poliserna genomsökte en adress i Bedfordshire vid midnatt natten till måndagen svensk tid. Polismyndigheten i London bekräftar enligt nyhetsbyrån AFP att det skedde i samband med explosionerna vid Drottninggatan då en man sprängde sig till döds.
Mannen har studerat i Bedfordshire uppger AFP.Mannen som dog i bombexplosionen i Stockholm i lördags eftermiddag är ännu inte "till 100 procent identifierad", uppger kriminalinspektör Nils Lundgren vid Säkerhetspolisen (Säpo) för TT nu på morgonen.
Han hänvisar till den pressträff som Säpo och Åklagarmyndigheten håller i Stockholm klockan 12 i dag.
Ekot i Sveriges Radio uppger dock, med hänvisning till Säpo, att mannen nu är identifierad. Vem han är kommer att offentliggöras när hans anhöriga har underrättats.
Sprängdådet föregicks av en varning till TT och Säpo.
Mannen som svensk polis misstänker för explosionerna i Stockholm har enligt brittiska medier bott i Storbritannien de senaste åren, skriver AFP. Han ska ha studerat vid Bedfordshire University i Luton som ligger fem mil norr om London.
– Poliser genomförde en husrannsakan enligt terrorlagen av år 2000. Ingen har gripits, säger en talesman för Londonpolisen.
– Vi bekräftar att detta har samband med händelsen i Stockholm.
Mitt i julruschen, åtta minuter i fem i lördags eftermiddag, inträffade flera explosioner i en bil som stod i hörnet av Drottninggatan och Olof Palmes gata och två personer fick lindriga skador. Tio minuter senare sprängde sig en man till döds ett par hundra meter därifrån på Drottninggatan.
Strax före de första explosionerna fick TT och Säpo ljudfiler via e-post från en man som sade att det är "dags att slå till". Han förklarade det med att profeten Muhammed förnedras och att krig pågår mot islam.
Flera timmar före terrorsprängningen ska en försvarsanställd ha förvarnat om att något kunde hända på Drottninggatan. Enligt uppgift till TT från en mycket trovärdig källa varnade den försvarsanställde en bekant.
Försvarsmaktens informationsdirektör Erik Lagersten förnekar dock att försvaret kände till något hot.
Dagen efter var på platsen för dådet ett avslaget stuprör och ett hål i ett fönster de enda synliga tecknen på explosionen. Att så många fönster i närheten var hela tyder på att hela laddningen inte utlöstes, säger Bo Janzon, med 39 år på Totalförsvarets forskningsinstitut som bland annat chef för vapenavdelningen.
Om det var splitterbomber och mycket folk hade funnits runt omkring kunde annars, enligt Janzon, tiotals till hundratals personer ha dött eller skadats.
– Det verkade, som tur var, väldigt misslyckat.
Säkerhetspolisen bedömer att den man som sprängde sig till döds i Stockholm i lördags är samme man som dessförinnan skickade ett mejl med ljudfiler till bland annat TT, säger Malena Rembe, chefsanalytiker på Säpos kontraterrorenhet, till Sveriges Radios P1-Morgon.
Enligt henne är Säpo "så gott som" säker på mannens identitet.
En viktig fråga som myndigheterna nu försöker besvara är om mannen agerade på egen hand eller i samverkan med eller på uppdrag av någon annan.
– Vi försöker belägga de kontakter vi har sett, om vi har sett några, säger Malena Rembe.
I övrigt är hon förtegen och hänvisar till förundersökningssekretessen och till Säpos presskonferens senare i dag.

En islamistisk webbsida, Shumukh al-Islam, har publicerat ett foto av den misstänkte självmordsbombaren i Stockholm.

"Det är vår broder, mujahiden (namnet), som genomförde martyraktionen i Stockholm," skriver sidan enligt AFP.

Den amerikanska terrorspaningssajten Site noterar också publiceringen, och tolkar den misstänkte bombarens uttalanden som att han försökt fullfölja ett hot från al-Qaida i Irak.

En nu död ledare för al-Qaida i Iraq, Abu Omar al-Baghdadi, hotade i ett ljudspår 2007 Sverige med hämnd för Lars Vilks satirteckningar av profeten Muhammed.

I det ljudspåret erbjöd al-Baghdadi pengar för att döda Vilks, och manade till attacker mot svenska företag som Ericsson, Ikea och Volvo för att skada svensk ekonomi.

Uppgiften om att Försvarsmakten kan ha haft förhandskännedom om att något skulle hända på Drottninggatan i Stockholm i lördags ska utredas av Säpo.

– Det är en uppgift som vi självklart tar hand om inom ramen för utredningen. Vi ska försöka ta reda på om det ligger någon sanning i detta, säger Säpochefen Anders Danielsson till Expressen.

En försvarsanställd skickade några timmar före bombdåden i Stockholm en varning till en bekant om att något allvarligt skulle kunna hända på Drottninggatan, enligt uppgift till TT. Försvaret har dock förnekat att man vetat något i förväg.

Säkerhetspolisen har med anledning av självmordsattentatet i Stockholm "tankat ner" all information från mobiltelefonmasterna i Stockholms innerstad, uppger Expressen. Syftet är att försöka hitta mönster som kan ha koppling till självmordsbombaren och till eventuella medhjälpare.

Utrikesminister Carl Bildt (M) talade om en terrorattack långt före det att polisen eller statsminister Fredrik Reinfeldt gjorde det.

– Uppenbarligen visste jag det som jag twittrade om, säger Carl Bildt som svar på frågan vad han visste när han skrev sitt korta twitter-meddelande.

Bildt har fått kritik för sitt meddelande, men slår ifrån sig:

– Det är väl veckans pseudodebatt med stort P, säger Bildt på väg in till ett utrikesministermöte i Bryssel.

Den misstänkte självmordsbombaren kom till Sverige från Irak när han var elva. Efter att ha tagit studenten flyttade han 2001 till Storbritannien för att studera sjukgymnastik vid Bedfordshire University i Luton.

Där ska han också ha bott de senaste åren. Enligt brittiska medier ska grannar ha sett honom senast för två och en halv vecka sedan.

Hans fru och tre barn uppges bo på en adress i området.

Luton har under det senaste årtiondet kommit att bli synonymt med islamisk extremism.

För två år sedan slog en brittisk underrättelserapport fast att staden är hemvist för en stor andel av landets radikala muslimer. Här sägs nya anhängare till al-Qaida rekryteras och polisen har flera gånger genomfört razzior mot misstänkta terrorceller.

Det finns också kopplingar till bombdåden i London den 7 juli 2005. De fyra män som då sprängde sig till döds på tunnelbanetåg och en buss slöt upp på stationen i Luton.

Den extremistiske predikanten Abu Hamza, sedan 2007 fängslad i Storbritannien, ska ha bott i staden och Omar Bakri, som gjort sig ökänd med hyllningar av 11-september-dåden, var under många år en regelbunden besökare.