Annons
Nyheter

Hägglund avgår som KD-ledare

Göran Hägglund avgår som partiledare för Kristdemokraterna.
Bland tänkbara efterträdare finns inga självklara namn.
Nyheter • Publicerad 29 januari 2015
Foto: 

Beslutet att sluta tog Hägglund i julas, även om han funderat på saken under hösten.

– Elva år är väldigt lång tid på en sådan här position. Det är ungefär vad folk klarar av, säger han.

Annons

– Jag tror att det är väldigt bra för partiet att få lite förnyelse och nya ansikten att visa upp.

Ett bättre valresultat skulle sannolikt inte ha ändrat beslutet, enligt Hägglund.

Bland hans största stunder som partiledare nämner han valsegern 2006 då ett långvarigt socialdemokratiskt maktinnehav bröts. Hägglund pekar också på att KD drev fram ett avskaffande av fastighetsskatten.

– Det är någonting som verkligen har förändrat tillvaron för många människor, säger han.

Hägglund var också med om att bilda den borgerliga Alliansen 2004. Hägglund tror inte att hans avgång påverkar det samarbetet. Han pekar på att Alliansen överlevt flera partiledarbyten i andra partier.

– Det tycks som att formen för samarbetet är väldigt förnuftigt utformat, säger han.

De senaste veckorna har KD-ledaren gjort utspel om migrations- och integrationspolitiken. Hägglund räknar med att partiet fortsätter att driva den frågan.

– Jag tror faktiskt att vi gjorde en viktig sak ur demokratisynpunkt, säger han.

På frågan om vilka hans största misstag varit svarar Hägglund.

– Jag har gjort massvis av misstag. Man fattar tusentals beslut varje månad och det är klart att det blir fel ibland.

Annons

KD-ledaren kommer vid ett partistyrelsemöte på fredag att föreslå att partiet håller en extra kongress, riksting, i vår för att utse en efterträdare.

Flera tänkbara namns nämns i spekulationerna. Ett är partisekreteraren Acko Ankarbergs. Hon är omtumlad av avgångsbeskedet och vill inte gå in på om hon skulle vilja efterträda Hägglund.

– Det är inte precis det man tänker på när en partiledare nyss gett beskedet att han lämnar, utan man tänker på allt spännande man kan ha gjort mera med honom, säger Ankarberg.

Andra tänkbara kandidater är partiets gruppledare i riksdagen Emma Henriksson och partiets ekonomisk-politiske talesperson Jakob Forssmed.

– Den frågan är väl tidigt väckt, säger han.

Också EU-parlamentarikern och före detta TV-journalisten Lars Adaktusson finns i spekulationerna. Han vill dock inte gå in på om han är beredd att lämna Bryssel för ett partiledarjobb.

– Detta är ett folkrörelseparti, och det ska man ha i åtanke när man diskuterar efterträdare. Det är medlemmarna och de aktiva i partiet som äger frågan, säger Adaktusson.

Efterträdaren kommer att vara bunden av den så kallade decemberöverenskommelsen mellan Alliansen och den rödgröna regeringen. Hägglund hade en nyckelroll i de förhandlingarna om överenskommelsen.

– Den var en nödvändighet i det politiska läge som uppstått, säger han och förnekar att överenskommelsen hade någon betydelse för hans beslut att avgå.

– Jag hade kunnat avgå före det och jag hade kunnat avgå efter det.

Annons

Hägglund själv har inte "den blekaste aning" om vad han ska jobba med efter att han avgått, men det finns mycket han vill hinna med på fritiden.

– Jag vill läsa böcker, jag vill motionera jag vill lyssna på musik som jag inte hunnit göra, men jag behöver naturligtvis också skaffa mig en försörjning, säger Hägglund.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons