Annons

2009 var ett bra år för Nelson Garden

År 2009 har varit ett gott år för Nelson Garden. Försäljningen har ökat. Investeringar och satsningar har gett utdelning. Huvudkontoret på Lokgatan har fått fler kontor och nya matsalen invigdes med bål och musik.
Tingsryd • Publicerad 5 december 2009
Berit Karlsson fyller upp glasen med bål åt gästerna.
Berit Karlsson fyller upp glasen med bål åt gästerna.Foto: 
Nya matsalen invigdes i avslappnad stämning. Rita Fröberg från konsertföreningen, Nelsons vd Torsten Nilsson bakom disken och George Kentros till höger från musikensemblen Pärlor för svin.
Nya matsalen invigdes i avslappnad stämning. Rita Fröberg från konsertföreningen, Nelsons vd Torsten Nilsson bakom disken och George Kentros till höger från musikensemblen Pärlor för svin.Foto: 
Torsten och Karin Nilsson skålar på ett gott år för Nelson Garden.
Torsten och Karin Nilsson skålar på ett gott år för Nelson Garden.Foto: 
Marknadsassistenten Emma Bauge är den senaste men sannolikt inte sista som har anställts på Nelsons huvudkontor.
Marknadsassistenten Emma Bauge är den senaste men sannolikt inte sista som har anställts på Nelsons huvudkontor.Foto: 

Trots rådande lågkonjunktur har Nelsons Garden ökat sin försäljning av fröer och trädgårdsprodukter med 13 procent i år.

– Vi har varit offensiva och har dessutom satsat mycket på reklam. Det har kostat mycket pengar men vi har fått god utdelning för detta, säger Torsten Nilsson som är vd hos Nelson Garden.

Annons

Framförallt tv-reklam har motverkat att finanskrisen och lågkonjunkturen också skulle drabba Nelsons i Tingsryd. En dyrbar satsning alltså. Hur dyr var reklamsatsningen?

– Det brukar man väl inte berätta om. Men det rör sig om många miljoner.

En gissning på två miljoner skrattar Nelsons vd åt.

– Nä, reklam för två miljoner kronor skulle bara försvinna i mängden, säger Torsten Nilsson.

Hur som helst har satsningen burit frukt.

– Vi säljer för cirka 260 miljoner kronor under 2009. Och ekonomin stämmer också. Jag räknar med vinst i år på omkring 12-13 miljoner.

Guldsiffror hela vägen alltså. Men Torsten Nilsson betonar att framgången inte bara kommit av sig själv.

– Vi har investerat mycket inför framtiden.

I somras till exempel gick företaget ut och berättade om sin satsning i blekingska Granefors. Ett logistikcenter för hantering av Nelsons varor för sisådär 12 miljoner kronor. En satsning som enligt vd:n fungerar till allas förväntan.

– Granefors är i full gång och just nu arbetar 60 inhyrda personer där. Satsningen känns rätt och den har också påverkat här hemma i Tingsryd.

Annons

Nelsons har anställt mera personal: "Det rör sig om helt nya tjänster." Antalet personal i Tingsryd är nu 70 personer, varav 50 tjänstemän. Därför har också kontorsdelen byggts ut rejält. Och som sagt i fredags förmiddag invigdes nya personalmatsalen med musikensemblen Pärlor för svin.

Pärlor för svin är nyskapare när det gäller att föra ut ny musik till miljöer där den normalt sett inte spelas. Till exempel i matsalen hos en fröfabrik.

Förutom ljuva toner för öronen kan personalen kanske också hoppas på lite bonus.

– Vi har ett vinstdelningssystem. Det beräknas efter hur resultatet blivit i förhållande till budgeten. Men det har vi inte räknat färdigt på förrän i början av februari, säger Torsten Nilsson.

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons