Alliansen i Tingsryd spricker

Tingsryd Artikeln publicerades

I morgon onsdag skulle den borgerliga alliansen i Tingsryd manifestera enighet och presentera budgeten för 2011. Men allt tyder nu på att centern inte är med längre i det borgerliga samarbetet.

Tydligen vill c gå sin egen väg för att hitta tillbaka till sina väljare som övergav partiet vid valet 2006.
Det är första namnet på centerns kommunlista, Sören Gabrielsson från Väckelsång, som i en radiointervju antyder att partiet nu vill gå sin egen väg fram till valet. Uttalanden kan tolkas så att partiet lämnar alliansen före valet.

Centerns gruppledare Sven-Erik Svensson säger sig inte veta något om detta. Inte heller vallistans andra namn, Marie-Louise Hilmersson: "Det visste jag inte."
Samarbetet inom alliansen har knakat länge. Skolfrågor och kylmaten har splittrat alliansen under en längre tid. Att centern skulle lämna sina övriga borgerliga bröder och systrar var nära redan i fjol med en rejäl krasch under senhösten.
Då lappades alliansen ihop nödtorftigt.

Alliansens ledare, Tingsryds kommunalråd Arne Karlsson (m), har blivit rejält överraskad av Sören Gabrielssons uttalanden.
– Jag är mycket förvånad. På vårt alliansmöte i torsdags var det ingen som sade något om det här. Vi hade kommit överens om att i morgon onsdag presentera vår gemensamma budget. Men nu känns det inte så aktuellt längre med en gemensam pressträff. Jag vet inte vad center vill, säger Arne Karlsson.
Under förmiddag har han förgäves försökt att få telefonkontakt med ledande centerpartister och med Sören Gabrielsson.