Annons

Dörrtillverkaren slår upp portarna för ungdomen

En bank, en dörrtillverkare, en energileverantör och en bilverkstad. När åttondeklassarna ger sig ut på jobbsafari vill det lokala näringslivet visa upp sig från sin bästa sida. I utbyte vill man, som Specialsnickeriet, gärna ha tips om hur nästa generation tänker.
Tingsryd • Publicerad 22 mars 2018
Het på dörrar och glas. Jimmy Olsson eldar på arbetstid, och åttondeklassaren Khalil Suliman förklarar att han faktiskt är heltänd på idén att utbilda sig till snickare.
Het på dörrar och glas. Jimmy Olsson eldar på arbetstid, och åttondeklassaren Khalil Suliman förklarar att han faktiskt är heltänd på idén att utbilda sig till snickare.Foto: Per Ohlsson
Jimmy Olsson visar produktionsrutinerna för åttondeklassarna i Dackeskolan.
Jimmy Olsson visar produktionsrutinerna för åttondeklassarna i Dackeskolan.Foto: Smilla Sundén Pettersson

Det är det gamla vanliga dilemmat – för få sökande till yrkesinriktade utbildningar, vilket innebär att företag i industri- och hantverksbranschen skriker efter arbetskraft, och säkert tvingas göra så en tid framöver.

Dessutom är det svårt att locka elever till vård- och omsorg respektive barn- och fritidsprogrammen, där personalbehoven konstant är enorma.

Annons

Det är inget lokalt problem, snarare ett generellt över hela landet. Vilket knappast är till tröst för Tingsryds företagare och vårdadministratörer.

– När jag träffar kollegor från exempelvis Fellessons i Växjö och Dörr- och portbolaget i Vittaryd, som är större än vad vi är, så konstaterar vi att det är himla svårt att hitta utbildad personal. Det finns ju inget gymnasieprogram som täcker våra specifika behov i hela Kronoberg. I stället har sociala media blivit lite av en räddning. Eftersom vi gör designade dörrar och sticker ut lite från mängden så brukar folk hitta oss, konstaterar Jimmy Olsson, delägare till Specialsnickeriet i Tingsryd.

Hans företag samarbetar med Wasaskolan inom ramen för teknik- och industriprogrammets teknikcollege, trots att inriktningen där, enligt Jimmy Olsson, är mer anpassad för metallsidan.

– Vi har svårt att hitta lämpliga uppgifter för praoelever på högstadiet men tar gärna emot praktikanter från gymnasiet. Just nu har vi en kille här från bygg- och anläggningsprogrammet i Älmhult, berättar han.

Dessutom visar företaget gärna upp sig för bygdens unga. Som under en intensiv februarionsdag då det är jobbsafari för Dackeskolans åttondeklassare med fyra raska studiebesök – förutom Specialsnickeriet blir det även en visit hos Swedbank, Autoverkstaden respektive Holtab AB.

– När vi får förfrågan från någon skola så tar vi gärna emot grupperna och visar upp oss och pratar på ett positivt sätt om hur det fungerar här. Om en av 50 som kommer hit och tittar blir intresserad så är mycket vunnet. Tyvärr är ungarna i den här åldern ofta vana vid en träslöjd som är katastrof. Den har inte utvecklats sedan jag själv gick i skolan. I stället för att ha moderniserats med nya maskiner så står man fortfarande och putsar med kloss och sandpapper och gör samma sorts pallar och smörknivar som jag gjorde.

Alltså öppnar dörrtillverkaren portarna till sitt snickeri för kommunens tonåringar. Här jobbar tio man i dag. Jimmy Olsson sköter det administrativa medan de övriga tre delägarna arbetar i produktionen. Dessutom är fem personer anställda på snickerisidan och ytterligare en som glasmästare.

Det blir introduktion, frågestund, rundvandring och så får eleverna lite uppgifter med sig tillbaka till klassrummet enligt win-win-konceptet.

Några undrar vilken utbildning som krävs, andra är nyfikna på hur framtiden ser ut i branschen. Jimmy Olsson förklarar att företaget växt med en person om året under senare tid och att omsättningen landar på tolv miljoner kronor. Han berättar också att all tillverkning sker på beställning, och hoppas själv få lite tips i retur från nästa generation – inte minst om hur Specialsnickeriet kan bli bättre på att nå ut via sociala media.

– Det här var intressant, det bästa studiebesöket i dag. Min pappa är snickare och jag funderar också på att utbilda mig till det, säger Khalil Suliman.

Annons

Det dörrnischade finsnickeriet i Tingsryd har tänt en låga hos honom. Kanske en inkörsport till arbetslivet.

En delägare, en nyfiken elev och en erfaren glasmästare. Jimmy Olsson, Khalil Suliman från Dackeskolan och Robert Algotsson.
En delägare, en nyfiken elev och en erfaren glasmästare. Jimmy Olsson, Khalil Suliman från Dackeskolan och Robert Algotsson.Foto: Per Ohlsson
”När vi får en förfrågan om studiebesök från skolor så tar vi alltid emot grupperna och visar upp oss och pratar på ett positivt sätt om hur det fungerar här. Om en av 50 som kommer hit och tittar blir intresserad så är mycket vunnet”, säger Specialsnickeriets Jimmy Olsson.
”När vi får en förfrågan om studiebesök från skolor så tar vi alltid emot grupperna och visar upp oss och pratar på ett positivt sätt om hur det fungerar här. Om en av 50 som kommer hit och tittar blir intresserad så är mycket vunnet”, säger Specialsnickeriets Jimmy Olsson.Foto: Per Ohlsson

Per OhlssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons