Hastigheten sänks igen efter protester från ortsborna

Tingsryd Artikeln publicerades

Beslutet att höja maxhastigheten med 20 kilometer i timmen rörde upp känslorna i Dångebo. Protesterna hjälpte. Nu sänks den tillåtna hastigheten tillbaka till den ursprungliga 70-gränsen.

När Vägverket gjorde en nationell översyn av vägarna i Sverige slutade det med att väg 120 genom Dångebo fick en höjning när det gäller högsta tillåtna hastighet genom det lilla samhället. Helt plötsligt var det tillåtet att köra i 90 kilometer i timmen på den sträcka där det tidigare var 70 kilometer i timmen som gällde.
Vägverkets beslut fick ortsbefolkningen att reagera. En som tog tag i saken var centerpartisten Anna Johansson från Södra Sandsjö. Hon satte sig ner och skrev ihop sina synpunkter i ärendet. Brevet skickades sedan till Länsstyrelsen i Kronobergs län. Anna Johansson tog bland annat upp det faktum att den aktuella vägsträckan ligger i ett område där det stundtals rör sig mycket människor.
När Smålandsposten når centerpartisten har hon ännu inte tagit del av beslutet från länsstyrelsen. Ett beslut som alltså innebär att farten sänks ner till ursprungliga 70 kilometer i timmen från och med den 13 augusti 2010.
– Det är fantastiskt att de tar ett sådant klokt beslut, det måste jag säga. Jag är mycket nöjd, säger hon när hon får beslutet uppläst på telefon.
Anna Johansson berättar också att hon alldeles nyligen såg en otäck händelse på den omdebatterade sträckan. Fyra cyklister skulle korsa vägen och höll då på att bli påkörda av bilar.
– Badet ligger till exempel på ena sidan vägen och hembygdsgården på den andra. Det är många som behöver korsa vägen ibland. Då fungerar det inte att man kan köra i 90 kilometer genom samhället, säger Anna Johansson.
Länsstyrelsen skriver i sitt beslut att det ur trafiksäkerhetssynpunkt är motiverat med en sänkning av hastigheten vid Dångebo. Därför anser man också att ansökan i ärendet ska beviljas.
Tingsryds kommun och Polisen i Kronobergs län har också tillfrågats i ärendet. De håller med i Anna Johanssons och länsstyrelsens resonemang.
– Dångebo är ett samhälle där det föds många barn just nu. Därför är det här också ett skönt beslut, säger en belåten Anna Johansson.