Magiskt glädjebudskap till barnen

Tingsryd Artikeln publicerades

Är det lämpligt att släppa in magi i kyrkan? Med en trollkarl som har en toaborste rakt genom skallen?
– Jag tror inte att det blir något anstötligt. Trollkarlen är rolig och han har dessutom ett angeläget budskap om mobbning inbyggt i sin föreställning, säger prästen Ingmar Eriksson.

Själv har han spelat fars och buskis framför altaret flera gånger. Så, att släppa in en trollkarl för att glädja barnen är inget sensationellt. Barnen ska glädjas när de sitter i kyrkbänken.

– Evangelium betyder glädjebudskap. Människorna behöver glädje och en rolig trollkarl passar bra för barnen.
Ingmar Eriksson påminner om att också biskopen Jan-Olof Johansson redan i sin första predikan utgick ifrån sitt valspråk "glädje för hela folket" och därmed antydde att förkunnelsen innefattar skratt.

Och skratt blir det när trollkarlen Nielo (Michael Nielsson från Moheda) står framför altaret lördagen den 10 september. Själv säger han med glimten i ögat att han har tomtar på loftet och inte begriper någonting. Det är utgångspunkten för hans show.
– Min föreställning anpassar jag efter publiken. Jag involverar barnen på ett respektfullt sätt. Jag driver inte med barnen. Det är mig de skrattar åt, säger Nielo när han besökte Älmeboda kyrka i Rävemåla för att inspektera de magiska och teatraliska möjligheterna där.

Det är inte första gången han uppträder i ett sakralt rum. För ett år sedan trollade han i domkyrkan i Växjö.
– Det gick jättebra. Min föreställning är inte religiös och inte tvärtom heller. Jag tror att en profan upplevelse i en kyrka kan förstärka och förtydliga ett religiöst budskap, säger trollkarlen Nielo genom sitt alter ego Michael Nielsen.

Hans trollerishow ingår i ett späckat program den 10 september som Älmeboda hembygdsförening och församlingen arrangerar tillsammans.
En av höjdpunkterna är när biskopen återinviger den vackra klockstapeln i Älmeboda.