Nytt drag i Kongaträffen

Konga Artikeln publicerades

Kongaträffen är tillbaka. Ett Mecka för dragspelare. Men initiativtagaren Ulf Agné hälsar musiker med alla sorters instrument välkomna till en glad helg i mitten av juni.

Tord Sölvesson, Lessebobördig dragspelare, vänder hemåt för att vara konferencier vid Kongaträffen 2018.
Foto: Ann-Charlotte Nyblom
Tord Sölvesson, Lessebobördig dragspelare, vänder hemåt för att vara konferencier vid Kongaträffen 2018.

Första gången spelmansstämman Kongaträffen hölls var 1978. Sedan rullade det på i 24 år och härom året var det dags för comeback efter ett 15-årigt uppehåll.

Nu hoppas Ulf Agné, som håller i trådarna, att det ska bli ännu fler deltagare och besökare än förra året.

– Då kom några med sina husvagnar redan på onsdagen och det började spelas så smått på uppställningsplatsen. Sedan fylldes det på framåt helgen, berättar han.

– Alla är välkomna oavsett vad de spelar för instrument eller om de bara vill lyssna eller dansa. Jag vet i alla fall att det kommer folk från Östergötland ner till Ystad i Skåne och även danskar har anmält intresse.

Nu är det officiell träff den 15-16 juni och allt kulminerar på lördagen då scenen intas.

Det startar med uppträdanden på en utomhusscen. Då får alla spelmän en chans att spela tre låtar tillsammans. Efter det kommer det att bli olika scenframträdanden. Sedan blir det dans inne på Konga Folkets hus med improviserade framträdanden av olika spelmän.

Kongaträffens dragspelande konferencier Tord Sölvesson är bördig från Lessebo men bor numera i Värmland och är känd i hela Dragspelssverige.

Det är tredje gången nu som Kongaträffen arrangeras i sin nuvarande tappning. Första året blev det en höstträff, men nu har dragspelsentusiasterna hittat sitt forum i juni. hus