Personal blev knäad av boende

Tingsryd Artikeln publicerades
Den boende ska ha blivit arg på en anställd och valde då att knäa den anställde i underlivet.
Foto:Henrik Montgomery/TT
Den boende ska ha blivit arg på en anställd och valde då att knäa den anställde i underlivet.

En minderårig boende på ett HVB-hem blev arg och knäade en i personalen i underlivet. Tingsrätten dömer den boende till ungdomstjänst för misshandel.

Det var på ett HVB-hem i Tingsryd kommun som en minderårig boende skulle till vårdcentralen. Den minderårige hade då tappat bort sitt busskort och skulle därför få skjuts av en i personalen. När den anställde hamnade i ett samtal med vaktmästaren på hemmet blev den boende arg på att det tog för lång tid och började svära åt personalen. Slutligen så knäade den boende den anställde i underlivet.

Enligt den anställde har den inte haft några andra konflikter med någon av de andra på boendet. Men efter händelsen ska den anställdes chef ha berättat att flera boende har uttryckt hot mot den anställde och därför har den nu fått lämna sitt arbete på hemmet.

Då det våld som utövades riktade sig mot en känsligare kroppsdel anser tingsrätten att handlingen bedöms som misshandel av normalgraden. Med hänsyn till den boendes unga ålder har tingsrätten bedömt att den lämpligaste påföljden är ungdomstjänst i 20 timmar.

Den boende ska även betala 5 000 kronor till den anställde för kränkning.