S säger nej till nattis

Tingsryd Artikeln publicerades

Vänsterpartiet har föreslagit att nattlig barnomsorg införs i Tingsryd och nu ansluter Socialdemokraterna sig till Moderaternas linje och säger nej till nattis.

I veckan lämnade Vänsterpartiet in en motion om att införa nattlig barnomsorg, så kallad nattis, i Tingsryd och i Smålandspostens onsdagstidning gav Moderaterna sin syn på förslaget.
– Jag är inte positiv till det och majoriteten har sagt nej, sa Marie Sohlberg (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, i onsdagens Smålandsposten.

Socialdemokraterna har drivit frågan om nattis länge, inte minst i Växjö. Men i Tingsryd säger partiet nej och ansluter till samarbetspartnern Moderaterna.
– Frågan är om det finns något underlag för nattis i Tingsryd. Vi tror inte det och jag delar helt och hållet de synpunkter som Marie Sohlberg framför, säger Mikael Jeansson (S), kommunalråd och fortsätter:

– Vi har pratat om frågan i majoriteten men kommit fram till att det inte är aktuellt nu. Däremot ska vi titta på barnomsorg senare på kvällarna.

I flera andra kommuner i länet driver S frågan om nattis men inte i Tingsryd. Är det lättare att driva denna fråga om man sitter i opposition?
– Alla frågor är lättare att driva när man sitter i opposition. Då behöver man inte ta ansvar. Men vi har haft diskussionen om nattis inom vårt parti och det är mycket möjligt att vi hade lagt en motion om detta om vi inte suttit i majoritet. Som politiker måste man hantera kommuninvånarnas pengar och göra avvägningar. I detta fall kostar nattis mycket för ett fåtal personer.

I Tingsryd finns vårdnadsbidrag. Är inte det en kostnad som tillfaller ett fåtal individer?
– Jo, visst är det så. Vi får kanske ta och titta på vårdnadsbidraget. Om vi ska ha kvar det i kommunen eller inte.