Annons

Sjögullen ska bekämpas

Kampen mot den fruktade växten sjögulls framfart i Åsnen trappas nu upp på allvar. Tingsryds kommunalråd, Arne Karlsson, kallar problemet för ett stort hot mot hela sjön.
Tingsryd • Publicerad 9 september 2010
Lars Carlsson ror medan Gösta Johansson och Theodor Samuelsson inspekterar vattnet i Åsnen.
Lars Carlsson ror medan Gösta Johansson och Theodor Samuelsson inspekterar vattnet i Åsnen.Foto: Markus Danielsson
Lars Carlsson, till vänster, Ronny Nilsson och Gösta Johansson kollar in sjögull på nära håll.
Lars Carlsson, till vänster, Ronny Nilsson och Gösta Johansson kollar in sjögull på nära håll.Foto: Markus Danielsson
Sjögullen breder ut sig i Åsnen.
Sjögullen breder ut sig i Åsnen.Foto: Markus Danielsson
Gösta Johansson (sittande) och Lars Carlsson inspekterar sjögull i Åsnen.
Gösta Johansson (sittande) och Lars Carlsson inspekterar sjögull i Åsnen.Foto: Markus Danielsson
Sjögullen ställer till stora bekymmer.
Sjögullen ställer till stora bekymmer.Foto: Markus Danielsson
Gösta Johansson konstaterar att sjögullen sprider sig snabbt i Åsnen.
Gösta Johansson konstaterar att sjögullen sprider sig snabbt i Åsnen.Foto: Markus Danielsson
Ronny Nilsson, till vänster, Gösta Johansson och Lars Carlsson är tre av de som jobbar med att bekämpa sjögullen.
Ronny Nilsson, till vänster, Gösta Johansson och Lars Carlsson är tre av de som jobbar med att bekämpa sjögullen.Foto: Markus Danielsson
Theodor Samuelsson i båten rapporterar till kommunalrådet Arne Karlsson på bron hur det går med inventeringen av sjögullen.
Theodor Samuelsson i båten rapporterar till kommunalrådet Arne Karlsson på bron hur det går med inventeringen av sjögullen.Foto: Markus Danielsson
Kommunalrådet Arne Karlsson, till vänster, delar oron med Lars Carlsson och Ronny Nilsson.
Kommunalrådet Arne Karlsson, till vänster, delar oron med Lars Carlsson och Ronny Nilsson.Foto: Markus Danielsson

Sjögullens existens i Åsnen noterades för första gången för omkring tjugo år sedan. Den gången resulterade den efterföljande rapporten inte i några konkreta åtgärder för att få bort den vackra växten. Förmodligen berodde agerandet på att man inte riktigt visste vilka negativa effekter sjögull kan få på en insjö eller annan form av vattendrag.

Idag vet man desto bättre och agerar därefter. Faktum är att sjögullen kan sätta stopp för såväl fiske som bad och båtkörning om den får husera fritt. Områden som ligger illa till i Kronobergs län är olika delar av sjön Åsnen. Hit hör exempelvis Hönshyltefjorden och trakterna kring småbåtshamnen i Urshult.

Annons

Efter en inspektion tidigare i somras konstaterade Länsstyrelsen i Kronobergs län att något måste göras omgående. Som en följd av detta har man nu dragit upp riktlinjerna för hur man ska gå vidare med bekämpningen av sjögullen.

Under onsdagen fanns ett gäng intresserade aktörer på plats i Urshult för att inspektera och försöka komma fram till vilken bekämpningsmetod man ska tillämpa. Personerna på plats representerade olika organisationer och föreningar som alla har intressen i Åsnen.

I dagsläget lutar det åt att man använder olika metoder på olika ställen. Det kan till exempel handla om att sänka ner en så kallad armeringsmatta över sjögullen. Man kan också tänka sig en lösning där man använder en halmbädd för att få bukt med den besvärliga vattenväxten.

En tredje lösning går ut på att helt enkelt gräva upp växtens rötter.

– Det viktigaste just nu är att vi snabbt kan rigga upp en organisation som ska jobba vidare med det här problemet, säger Tingsryds kommunalråd, Arne Karlsson (m) som fanns på plats vid småbåtshamnen i går.

På plats fanns också Theodor Samuelsson från länsstyrelsen. Han begav sig ut på Åsnen i båt och kunde snabbt konstatera att det på vissa ställen fanns mer sjögull än vad han kanske hade räknat med.

– Idag märker vi ut platserna häromkring där det finns sjögull med en boj. Senare under hösten och vintern återvänder vi och kör igång med själva arbetet, säger Theodor Samuelsson.

Arne Karlsson understryker också att sjögullen utgör ett stort hot mot hela Åsnen om den får fortsätta växa. Han ser också en risk att sjögullens frön kan sprida sig ända ner till Mörrumsån.

Ett faktum som på sikt kan bli ett stort hot mot laxfisket på den blekingska orten.

– Där nere finns det stora ekonomiska intressen som nog vill undvika sjögull till varje pris, säger Arne Karlsson.

Markus Danielsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons