Taif får sänkt hyra

Tingsryd Artikeln publicerades

Ishockeyklubbens bekymmer var inte ens med på kommunfullmäktiges dagordning i går. Men kvällens största nyhet gällde ändock Taifs krav på att hyran ska halveras till 530 000 kronor om året.

Under torsdagen samlades samhällsbyggnadsnämnden till ett hastigt inkallat möte. Enda punkten på dagordningen var att godkänna hyresavtalet med ishockeyföreningen.
Beslutet blev också att underteckna avtalet med Taif. Detta innebar bland annat att ishockeyklubben skulle få sin hyra sänkt de närmsta två åren.
Det avslöjade Centerns Björn Elmqvist under fullmäktiges möte till stor överraskning för de flesta.
Enligt nämndens ordförande Patrick Ståhlgren (M) var det ett måste att så här hastigt godkänna och underteckna avtalet. Trots att kommunstyrelsen för drygt en vecka sedan vägrade fatta beslut om att ge samhällsbyggnadsnämnden kompensation för hyressänkningen eller borgen för två miljoner kronor till Taif.
– Men majoriteten i nämnden beslöt ändå att godkänna avtalet. Det här rör sig om krånglig juridik. Alternativet hade varit att stänga ishallen eftersom det inte hade funnits någon hyresgäst, sade Patrick Ståhlgren.
Under kommunfullmäktiges sammanträde på torsdagskvällen överraskades Vänsterpartiets Göran Mård av beskedet.
– Ni i samhällsbyggnadsnämnden lovar Taif en hyressänkning med 530 000 kronor. Men har ni egentligen pengar till det? Frågade han och visste att något beslut i kommunstyrelsen ju hade skjutits upp till långt in i januari.
Patrick Ståhlgren svarade att det kommit ett underhandslöfte från kommunstyrelsens politiska majoritet att hans nämnd skulle få kompensation för hyresförlusten.
Till Smålandsposten sade han:
– Kommunalrådet Arne Karlsson och ett antal majoritetsledamöter har gett en utfästelse att vi ska få pengarna senare i januari. Hellre att ha en hyresgäst som betalar lägre hyra än ingen hyresgäst alls, sade Patrick Ståhlgren.