Vagnslyktor stals från hembygdsgård

Tingsryd Artikeln publicerades

För andra gången på mindre än ett år har Oséenska gården i Dångebo haft påhälsning av inbrottstjuvar. Nu överväger Södra Sandsjö hembygdsförening att installera larm.

Det var i fredags, i samband med hembygdsföreningens senaste styrelsemöte, som man upptäckte att hembygdsgården på nytt haft ovälkommet besök.
Ett upplirkat fönster på framsidan var ett tydligt tecken på det och dörren upp till hembygdsmuseet på andra våningen var uppbruten. Fördragna fönstergardiner skvallrade om att besökarna velat arbeta ostört men i övrigt har gården lämnats oskadd.
Vid inbrottet stals ett par vagnslyktor som tillhört gården och som man använde kvällstid när man körde med häst och vagn.
– Det vi har här är värdefullt för oss men saknar egentligt värde. Det här är så meningslöst, menar en av styrelsemedlemmarna som är med och sköter om gården.
Oséenska gården byggdes 1818 och har bevarats i ursprungligt skick. Sedan 1959 har gården varit i Södra Sandsjö hembygdsförenings ägo.
I museet har hembygdsföreningen inrättat en skomakarverkstad, en skolsal och samlat grytor, spisar och annat som har koppling till det gamla järnbruket i Konga, Örmo bruk.
Förra gången gården hade inbrott var strax före konst- och hembygdsrundan i fjol. Då försvann en lampa gjord i luffarslöjd, med tillhörande speciella hängbleck.
Frågan om hembygdsföreningen ska installera larm ska diskuteras på nästa styrelsemöte.
För föreningen skulle det innebära en icke oväsentlig kostnad och ett visst merarbete. Det senaste inbrottet kan även komma att innebära att föreningen inte kan hålla gården öppen och tillgänglig för allmänheten på samma sätt som förut. Efter inbrottet har polisen varit på platsen men förhoppningen om att återfinna det stulna är minimal.