Annons
Nyheter

Amnesty: Företag låter barnarbete fortgå

Elektronik- och bilföretag bryr sig inte om att sätta stopp för barnarbete hos underleverantörer som framställer kobolt till deras batterier, enligt Amnesty International. Bland dem som gör minst finns jättar som Microsoft.(TT)
Publicerad 15 november 2017

Över hälften av den kobolt som används i uppladdningsbara litiumbatterier kommer från Kongo-Kinshasa. En femtedel av den bryts för hand - ofta under mycket svåra förhållanden, av både vuxna och barn, avslöjade Amnesty för två år sedan.

Kobolten från de aktuella gruvorna kunde kopplas till det kinesiska företaget Huayou Cobalt, som framställer produkter som används till de batterier som driver elbilar och andra elektroniska produkter.

Annons

"Hemska förhållanden"

Men inget av de stora teknikföretag som öppet anlitar Huayou Cobalt, eller med hög sannolikhet köper in kobolt från Kongo, har gjort tillräckligt för att se till så att människorättskränkningarna upphör, visar Amnestys nya rapport.

"När efterfrågan på återuppladdningsbara batterier ökar har företag ett ansvar när det gäller att bevisa att de inte profiterar på gruvarbetare som arbetar under hemska förhållanden i DRK (Kongo-Kinshasa). Framtidens energilösningar får inte byggas på människorättskränkningar", säger Seema Joshi vid Amnesty International, enligt ett pressmeddelande.

Inga detaljer

Apple har kommit längst på vägen. Företaget inledde i fjol ett samarbete med Huayou Cobalt för att upptäcka och ta itu med barnarbete. Vidare har Dell och HP börjat undersöka sina leverantörskopplingar till det kinesiska företaget, skriver Amnesty.

Men 26 av de undersökta bolagen - däribland Microsoft, Lenovo och Renault - har inte gått ut med några detaljer om sina leverantörer.

"När det nu gått två år är det fortfarande så att några av de rikaste och mäktigaste företagen i världen inte kontrollerar sina leverantörsled. Och även de som undersöker sitt leverantörsled är inte transparenta med vilka människorättskränkningar de upptäcker och hur de hanterar dessa", säger Kathleen McCaughey vid Amnestys svenska sektion i pressmeddelandet.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons