TT-Feature

Internationella Bookerpriset till Grossman

TT-Feature Artikeln publicerades

Den israeliske författaren David Grossman har belönats med internationella Bookerpriset för boken "En häst går in på en bar". Grossman delar på prissumman på motsvarande 554 000 kronor med bokens engelskspråkiga översättare Jessica Cohen.(TT)

Med "En häst går in på en bar", en roman som handlar om en stå upp-komikers framträdande som spårar ur, övertygade David Grossman juryn med sin litterära ambition.

– Vad David Grossman uppnår med den här boken är i särklass. Det är en otrolig reflektion över sorg, hur det känns att förlora en förälder, sedd genom ögonen på en komiker som går i bitar framför läsarens ögon, säger juryns ordförande Nick Barley i en video på den prestigefyllda utmärkelsens hemsida.

Grossman, 63, har tidigare skrivit böcker som "Den gula vinden", "Flickan i underjorden", "Lammets leende", "Fallen ur tiden" och "På flykt från ett sorgebud".

Internationella Bookerpriset delas årligen ut till ett enskilt verk som är översatt till engelska. Sedan i fjol delar författaren och översättaren på prissumman som är 60 000 pund.