TT-Feature

Kraftsamling för kulturarven

TT-Feature Artikeln publicerades

I länder som Irak och Syrien har gamla, historiska byggnader blivit ödelagda efter de senaste årens krig och oroligheter. Därmed har även en stor bit kulturhistoria gått i graven. Men tack vare dagens teknik försöker olika organisationer att bevara det som går - digitalt, skriver New York Times.(TT)

I länder som Irak och Syrien har gamla, historiska byggnader blivit ödelagda efter de senaste årens krig och oroligheter. Därmed har även en stor bit kulturhistoria gått i graven. Men tack vare dagens teknik försöker olika organisationer att bevara det som går - digitalt, skriver New York Times.

Genom att använda sig av 3D-skannrar kan man skapa digitala bilder av byggnader och monument för en eventuell återbyggnad, men också för att bevara och visa upp för framtida generationer.

Bland pionjärerna inom detta område finns den amerikanska organisationen CyArk från Kalifornien. Organisationen har haft grupper på plats i Syrien och Irak som har scannat platser, föremål och byggnader som fortfarande finns kvar men som anses som "riskobjekt".

En annan organisation, Institute for Digital Archaeology, har skapat en databas av bilder. Organisationen har bland annat försett volontärer i Mellanöstern med 3D-kameror för att dokumentera kulturella platser som riskerar att försvinna.