TT-Inrikes

Ehec-utbrottet växer - 30-tal nya fall

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Det nationella utbrottet av tarmbakterien ehec - som kan orsaka allvarlig njursjukdom - fortsätter att växa. Folkhälsomyndigheten söker efter smittkällan som ännu inte ringats in.(TT)

Sammanlagt har nu ett 80-tal personer drabbats i ehec-utbrottet som inleddes i början av juli, mer specifika siffror än så vill Folkhälsomyndigheten inte ge eftersom antalet drabbade patienter hela tiden ökar. Utöver de bekräftade fallen finns dessutom runt 50 misstänkta fall.

– Det är allvarligt eftersom det är så många som drabbats. Det betyder att det med hög sannolikhet finns i något slags livsmedel som distribueras brett över stora delar av Sverige, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Nio landsting drabbade

Omfattningen är ovanligt stor och räknas som ett nationellt utbrott. Invånare i nio landsting har drabbats, samtidigt som de allra flesta fallen har inträffat i Västra Götalandsregionen och Uppsala. Anders Tegnell säger att det är svårt att få grepp om vilket slags produkt som ligger bakom.

– Vi letar intensivt för att försöka analysera och följer upp olika spår via producenter och liknande, och går ut och testar på olika ställen, men hittills har vi inte fått några napp, säger Tegnell.

– Utifrån tidigare erfarenheter är grundkällan boskap, alltså kor som går och bär bakterierna i magen, sedan sprids det vidare. Ibland hamnar det i köttfärs, det verkar inte så den här gången, ibland hamnar det i olika grönsaker.

Allvarlig njursjukdom

Tarmbakterien ehec kan orsaka blodiga diarréer och i vissa fall leda till njursjukdomen hemolytiskt uremiskt syndrom (HUS) som framför allt drabbar barn. Hittills har omkring 5 procent av patienterna - det vill säga runt en handfull personer - insjuknat i HUS under det pågående utbrottet, enligt Tegnell.

– Då blir man väldigt allvarligt sjuk och njurarna slutar fungera, vilket leder till att man inte längre producerar urin och måste gå i dialys och få hjälp tills njurarna antingen börjar fungera igen eller att det kanske går så långt att man måste få en ny njure, säger han.