TT-Utrikes

FN-chef vädjar om skydd för civila i Idlib

TT-Utrikes Artikeln publicerades

FN:s generalsekreterare António Guterres vädjar till Ryssland, Iran och Turkiet att "göra allt för att hitta lösningar för att skydda civila" i den syriska provinsen Idlib och att det är "absolut nödvändigt" att undvika ett fullskaligt krig.(TT)

FN:s generalsekreterare António Guterres vädjar till Ryssland, Iran och Turkiet att "göra allt för att hitta lösningar för att skydda civila" i den syriska provinsen Idlib och att det är "absolut nödvändigt" att undvika ett fullskaligt krig.

– Det skulle utlösa en humanitär mardröm som aldrig tidigare skådats i den bloddränkta konflikten i Syrien, sade Guterres vid en pressträff.

Omkring tre miljoner människor befinner sig i Idlib, som är det sista oppositionsfästet i Syrien. FN befarar att en militär offensiv i provinsen kan leda till en flyktingvåg som omfattar upp emot 800 000 människor.

Den syriske presidenten Bashar al-Assad har lovat att återta provinsen och i förra veckan inleddes syriska och ryska flyganfall mot provinsen.

– Jag förstår att den nuvarande situationen i Idlib inte är hållbar och att närvaron av terrorgrupper inte kan tolereras. Men att bekämpa terrorism fritar inte stridande parter från deras centrala skyldigheter under internationell rätt, sade Guterres.