TT-Inrikes

Man häktad för angrepp på tiggare

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Han ville inte tigga längre - då fördes han bort i en bil och misshandlades grovt. Det menar åklagaren som i dag häktade en 38-åring i Växjö tingsrätt. En 38-årig man från Bulgarien häktades under lördagen misstänkt för att ha attackerat och fört bort en tiggare i Växjö.(TT)

En 38-årig man från Bulgarien häktades under lördagen misstänkt för att ha attackerat och fört bort en tiggare i Växjö. 38-åringen är på sannolika skäl, den högre misstankegraden, misstänkt för människorov och grov misshandel.

– Det finns vissa omständigheter som styrker målsäganden helt enkelt. Så det är starka misstankar, säger kammaråklagare Tommy Sköld, som leder utredningen, till TT.

"En naturlig tanke"

Det var på kvällen den 5 april som en privatperson hittade den svårt misshandlade mannen i ett vägdike utanför Växjö, skriver Smålandsposten. Orsaken till att mannen fördes bort i en bil och blev svårt slagen ska ha varit att han sagt att han inte ville tigga pengar mer.

– Det är det tänkbara motivet som han har uppgett, säger Tommy Sköld.

TT: Är det någon form av organiserat tiggeri, att målsägande har betalat ut pengar till den misstänkte?

– Det går egentligen inte att säga just nu. Det är en naturlig tanke men det är ingenting som är klarlagt.

Kan ha fått hjälp

38-åringen nekar till brott och säger att han inte känner till något om händelsen. Han misstänks ha fått hjälp av ytterligare en person som är anhållen i sin frånvaro.

Utöver detta finns inga ytterligare personer som är intressanta i den konkreta händelsen. Men i ett vidare perspektiv kan det finnas fler, enligt åklagaren, som inte vill gå in på vad dessa personer har för roll.

Åtal ska vara väckt senast den 28 april.