TT-Inrikes

Fängelse för SD-politiker

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Politikern Anders Forsberg, som nyligen hoppade av sin riksdagsplats för Sverigedemokraterna, döms till ett års fängelse för grov förskingring. Domen kommer dock att överklagas. - Jag upplever det hela som smått absurt, säger Forsberg till TT.(TT)

Anders Forsberg åtalades för att ha tagit ut mer än 1,1 miljoner kronor från SD:s Skaraborgsdistrikt där han tidigare var kassör. Pengarna användes för att täcka utgifter och skulder i hans jordbruksföretag.

Forsberg betalade tillbaka pengarna senare och har medgett olovligt förfogande, men förnekar att det handlade om förskingring. Skaraborgs tingsrätt bedömer dock att han dock vunnit på att föra över pengarna till sitt företag och att det var stor risk att partiet inte skulle få tillbaka pengarna.

– Det är definitivt inte sant, det fanns aldrig någon risk för det, säger Forsberg.

– Partiet har inte lidit någon skada, det är inga pengar som saknas och det finns inga skadeståndskrav.

Hoppade av

Anders Forsberg har varit Sverigedemokraternas främste företrädare i miljö- och jordbruksutskottet men lämnade, i samband med att rättegången skulle starta för två veckor sedan, samtliga sina politiska och offentliga förtroendeuppdrag.

Åklagaren Henric Fagher konstaterar att rätten gjort samma bedömning av brottet som han gjorde i sitt åtal.

– Jag väckte ju åtal i första hand för grov förskingring och yrkade på ett fängelsestraff inte understigande ett år, säger Fagher.

Advokaten kritisk

Forsbergs advokat Pontus Ljunggren är dock förvånad över både rubriceringen och fängelsestraffet.

– Jag har bara läst domen snabbt och talat med Anders. Men det kommer ett överklagande, säger Ljunggren.

– Vi anser att det i vart fall inte ska anses som grovt brott, men heller inte som förskingring.