TT-Inrikes

Snö och halka - men även chans till solglimt

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Vintern är här på allvar och SMHI har utfärdat klass 1-varning för snöfall. Det finns också risk för påfrysning på blöta vägbanor, innan nästa nederbördsområde drar in mot helgen. Och efter det finns det chans till pulkaväder.(TT)

Under natten och tisdagen rör sig ett nederbördsområde upp över västra Svealand och Norrland, först som regn som senare övergår i snöfall. SMHI har utfärdat en klass 1-varning för snöfall i Dalarna, Jämtlands län och Västerbottens inland.

– Vi räknar med upp till tio centimeter, säger Anette Levin, meteorolog på SMHI.

För Dalarnas del är det osäkert hur mycket av snön som blir liggande, men vinden slår under tisdagen om till nordväst och drar in kallare luft, så ett litet snötäcke kan nog bli liggande, tror hon.

Halkrisk på vägarna

När det blir kallare ökar risken för att nederbörden som fallit fryser till på vägarna under sena tisdagen och natten mot onsdagen.

– I nordligaste Götaland, upp över Svealand och kanske upp över Norrlandskusten finns det risk för påfrysning, varnar Anette Levin.

Onsdag och torsdag ser det ut att bli ett par mellandagar med minusgrader och solchanser, framför allt över Svealand och Norrland. För Götaland är prognosen lite osäker, beroende på hur mycket molnighet det blir.

Kalluft dråsar ner

Mot slutet av veckan väntas ett omfattande nederbördsområde.

– Det faller troligen som regn i Götaland och sydligaste Svealand och snö norr därom. Sedan på söndag dråsar kalluft ner bakom lågtrycket så då kan det även bli snö en bit ner över Götaland också, säger Anette Levin.

Eftersom nästa vecka ser ut att inledas med minusgrader finns det alltså chans till snö som ligger kvar en bit ner i Götaland. Men längst i söder låter nog vintern vänta på sig ett tag till.