TT-Sport

Ännu oklart kring Damkronornas ersättning

TT-Sport Artikeln publicerades

Damkronorna ska få 800 000 kronor i ekonomiskt stöd. Men ännu har förbundskapten Ylva Martinsen och landslagsspelarna inte fått något besked kring hur pengarna ska fördelas. - Än så länge är det här väldigt nytt, säger assisterande lagkaptenen Erika Grahm.(TT)

Det har gått en och en halv vecka sedan Svenska ishockeyförbundet och herrligan SHL meddelade att landslaget Damkronorna ska få 800 000 i ekonomiskt stöd. Ett beslut som togs efter att TT uppmärksammat att flera spelare tvekar på spel i landslaget efter det uteblivna stödet från Sveriges olympiska kommitté (SOK).

Men när damligan SDHL hade sin upptaktsträff i Stockholm fanns inget avtal klart.

"Betyder enormt mycket"

– Förbundet, tillsammans med vårt spelarfack Sico håller på och diskuterar fram hur pengarna ska användas. Hur man ska kunna ta del av dem. I dagarna kommer det säkert bestämmas någonting, då kommer vi förmodligen bli informerade. Än så länge är det här väldigt nytt så vi har inte fått någon info än, säger Brynäs Erika Grahm, assisterande lagkapten i Damkronorna.

Ishockeyförbundet har tidigare hänvisat till en fördelningsnyckel där spelarna ska få ersättning för förlorad arbetsinkomst under landslagssamlingarna. Damkronornas nästa läger är fyrnationsturneringen i Saskatoon, Kanada, om två månader.

– Det betyder enormt mycket för spelarna, det som hänt. Sedan vet jag inte vad det innebär i kronor och ören, säger förbundskaptenen Ylva Martinsen på upptaktsträffen.

"Inte oense"

Förbundets tävlingschef Olof Östblom bekräftar att ett avtal för den här säsongen är på gång, efter ett möte med Sico under måndagen.

Spelarfacket ska ta ställning till ett förslag och ett avtal kan vara klart redan senare i veckan. Det är landslagsspelarna som jobbar och förlorar inkomst under landslagsuppdrag som kommer få ta del av de 800 000 kronorna, fördelat på säsongens landslagssamlingar.

– Vi kommer ersätta för förlorad arbetsförtjänst, även för lägret som var nu (i Sverige och Tjeckien i augusti). Vi har en bra dialog, säger Olof Östblom.

TT: När hoppas ni att ett avtal är klart?

– Jag hoppas vi är klara den här veckan, absolut senast nästa vecka. Vi är egentligen inte oense om någonting, det är bara att vi vill stämma av så att det blir rättvist för alla.