TT-Sport

Magnusson cyklar för cancerforskning

TT-Sport Artikeln publicerades

Det är nästan 15 år sedan Glenn Magnusson slutade sin proffscykelkarriär. Nu gör han sitt första långlopp sedan dess - Vätternrundan. - Jag gör det för en insamling för cancerforskning, säger han till TT. Den nu 46-årige förre cykelstjärnan slutade på hösten 2001.(TT)

Den nu 46-årige förre cykelstjärnan slutade på hösten 2001. Han har därefter fått många förfrågningar om att köra än det ena, än det andra cykelloppet.

– Jag har då vänligt sagt nej. Direkt efteråt var jag mätt på cyklingen och sedan har jag inte haft tid. Men när jag nu fick frågan tackade jag ja på en gång. Det kändes bra eftersom det var för något värdefullt, säger han.

Magnusson ska köra för Team Mustasch som samlar in pengar till forskning av prostatacancer. Teamets mål är ganska högt ställt, de ska avverka de 30 milen runt Vättern på sju timmar.

– Jag får väl skaka fram lite gamla takter om det finns några kvar. Men det är ju ett motionslopp och inte alls på samma nivå som när jag cyklade Giro d'Italia eller Tour de France.

Haft en hjärntumör

Det främsta skälet till att han tackade ja är att han själv varit sjuk. 2015 opererades han för en hjärntumör.

– Annars hade jag nog inte tackat ja, det är ju så många år sedan jag lade av.

I januari 2015 opererades en tumör i hjärnan bort, som visade sig vara godartad. Magnusson berättar om den första tiden efteråt då han var hjärntrött och sov 20 timmar om dygnet, men också om hur rastlös han blev efter tre månader och därför satte igång och jobbade igen.

– Jag var då U23-förbundskapten och åkte iväg till ett etapplopp i Luxemburg. Då kände jag att jag var människa igen. När jag fick tillbaka energin kände jag en sån livsglädje över att jag överlevde.

Numera är han cykeltränare åt motionärer - såna som också ska köra Vätternrundan till helgen. Men han ordnar även ungdomsläger.

– Det gör jag för att det ska finnas några ungdomar överhuvudtaget i cykelsporten i Sverige, så få finns det i dag.

"Värsta boomen"

Cykelsporten har de senaste tio åren upplevt ett stort uppsving, men det är på motionsnivå.

– När jag var 18 fanns inga 50-åringar ute på vägarna. En generation senare finns det knappt inga ungdomar, men värsta boomen bland äldre.

Han säger att alla konditionsidrotter, som längdskidor och löpning, upplever samma sak. Nu väntar sporterna på att de motionerande vuxnas barn ska hitta vägen in i sporten.

– Många gånger hittar man in i sporten genom sina föräldrar, säger Magnusson.