Polen till VM - Danmark till playoff

Polens 4-2 mot Montenegro säkrade en plats i fotbolls-VM nästa år. Danmark spelade 1-1 mot Rumänien och är en av grupptvåorna som kan se fram emot playoff i november. Polen behövde en poäng mot Montenegro för att säkra gruppsegern och ganska snart verkade läget lugnt i Warszawa.(TT)
Publicerad 8 oktober 2017

Polen behövde en poäng mot Montenegro för att säkra gruppsegern och ganska snart verkade läget lugnt i Warszawa. Krzysztof Maczynski satte 1-0 i sjätte minuten och när det montenegrinska försvaret rullades upp efter drygt en kvart ökade Kamil Grosicki till 2-0.

Men en vacker bicycleta från Stefan Mugosa innebar en reducering i 78:e minuten. Fem minuter senare kvitterade Zarko Tomasevic för Montenegro och Polen verkade ha drabbats av VM-frossa. Då snappade Robert Lewandowski upp en dålig bakåtpassning och satte 3-2 i 85:e - vilket sedan blev 4-2 efter ett självmål bara två minuter senare.

Oavgjort för Danmark

För Danmark betydde Polens seger å ena sidan att möjligheten att vinna gruppen och direktkvalificera sig till VM var borta. Å andra sidan att danskarna var garanterade en plats i playoff, eftersom Montenegro inte längre hotade om andraplatsen.

Hemma på Parken i Köpenhamn kryssade Danmark, 1-1, mot Rumänien. Nicklas Bendtner drogs i tröjan i straffområdet varpå Christian Eriksens halvdana straff letade sig in i mål i 60:e minuten, men rumänerna kvitterade i slutminuterna. Polen vann gruppen på 25 poäng, medan Danmark stannade på 20.

Inget VM för Skottland

Skottland fick VM-drömmarna grusade i Slovenien, där kvitteringen av Robert Snodgrass till 2-2 i 88:e minuten inte var tillräcklig. Slovakien slog samtidigt Malta med 3-0 och blir därmed tvåa i grupp F, tack vare bättre målskillnad än skottarna. Men Slovakien löper ganska stor risk att bli den sämsta tvåan och kan därmed missa playoff ändå.

Redan VM-klara gruppettan England vann borta mot Litauen, 1-0, efter straffmål av Harry Kane.

Tio raka för Tyskland

I Grupp C var det redan klart att Tyskland skulle bli etta före Nordirland. I Kaiserslautern fullbordade de tyska regerande världsmästarna ett i stort sett perfekt kval genom att slå Azerbajdzjan med 5-1. Tysklands kvalfacit: tio raka segrar och 43-4 i målskillnad.

Nordirland förlorade mot Lars Lagerbäcks Norge i Oslo. Matchens enda mål gjorde nordirländaren Chris Brunt i egen bur i 71:a minuten.