TT-Utrikes

EU vill ha egen räddningstjänst

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Brinner det i skogen? Då kanske brandkåren snart får sällskap av EU:s egen räddningstjänst, om EU-kommissionen får som den vill. Förslaget om en egen räddningstjänst, med det fyndiga men svåröversatta namnet Resc EU, har lagts fram i Bryssel.(TT)

Förslaget om en egen räddningstjänst, med det fyndiga men svåröversatta namnet Resc EU, har lagts fram i Bryssel.

– Det här året har vi sett intensiva skogsbränder, översvämningar och jordbävningar med tragiska förluster av människoliv i både Europa och runt om i världen. Inget land kan klara det här på egen hand. Det nuvarande systemet har nått sin gräns, konstaterar EU:s bistånds- och katastrofkommissionär Christos Stylianides på en presskonferens.

Enligt förslaget ska EU skapa en centralt förvaltad "insatsreserv", bestående av exempelvis brandbekämpningsflyg och pumputrustning, som kan sättas in vid behov.

– Vi kommer att skaffa oss en egen förmåga, ett säkerhetsnät när nationella resurser inte är tillräckliga. Det innebär att inget land behöver starta på egen hand för att bekämpa skogsbränder, översvämningar och jordbävningar, säger Stylianides, som samtidigt betonar att Resc EU inte ska ersätta nationella insatser, utan bara komplettera där det behövs.

I förslaget ingår även att EU erbjuder sig att i större grad finansiera insatser när olika länders räddningstjänster hjälper till på andra håll. Länderna ska också få ekonomiskt stöd för att bygga upp de egna resurser, som man är villig att dela med andra.

Totalt beräknas förslagen kosta drygt 2,5 miljarder svenska kronor för åren 2018-2020.