TT-Utrikes

Lärare vapentränas efter massakern

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Pennan i ena handen och pistolen i den andra? Efter skolmassakern i Peshawar utbildas pakistanska lärare i att hantera skjutvapen.(TT)

Säkerheten kring skolorna i Pakistn har skärpts sedan den där dagen i december då omkring 150 personer, bland dem över 130 barn, mördades i den blodiga talibanattacken mot Army Public School. Men trots murar, stängsel och extra säkerhetspersonal finns inte tillräckligt med poliser.

-Antalet poliser i provinsen räcker inte till för att vakta 35 000 skolor, högskolor och universitet, därför tillåter vi lärare att bära skjutvapen, säger Mushtaq Ghani, informationsminister i Khyber Pakhtunkhwa till nyhetsbyrån AFP.

Får tillstånd

Det kommer inte att vara obligatoriskt, men de lärare i provinsen som vill ta med ett vapen till skolan kommer att beviljas tillstånd för det.

Lärarna får genomgå en tvådagarskurs för att bekanta sig med vapnen. De första kvinnliga lärarna, åtta stycken, inledde nyligen sin kurs. På agendan stod allt från vapenhantering till hur man tar skydd innan man öppnar eld, skriver pakistanska Dunya News.

Tanken är att eventuella inkräktare ska möta väpnat motstånd snarare än ett klassrum fyllt av försvarslösa lärare och elever. Beslutet har dock kritiserats av både experter och lärarorganisationer. Kritiker menar att barnen snarare utsätts för en större säkerhetsrisk samtidigt som lärarnas arbetsinsats kan komma att påverkas negativt.

Osäkra elever

Säkerheten ska vara myndigheternas ansvar, anser många.

-Det här är den dummaste idén gällande säkerheten i skolor som jag någonsin hört talas om. Man behöver inte vara ett geni för att räkna ut de psykologiska effekterna det kan få för en elev som vet om att han undervisas av en beväpnad person, säger psykologidoktorn Shahid Iqbal till turkiska World Bulletin.