TT-Utrikes

Andra brittiska ministern på kort tid avgår

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Storbritanniens biståndsminister Priti Patel avgår sedan det avslöjats att hon haft hemliga möten med israeliska toppolitiker och organisationer under en semesterresa till landet. Det är andra ministern som slutar på kort tid i premiärminister Theresa Mays regering.(TT)

Patel bad i måndags om ursäkt till May för att hon inte informerat utrikesdepartementet om sina tolv möten, med bland andra premiärminister Benjamin Netanyahu, under Israelsemestern i augusti. Priti Patel försäkrade då också May om att inga andra hemliga möten hållits. På onsdagen rapporterade dock tidningen The Sun att Priti Patel även haft möten med två andra höga israeliska företrädare i New York och London som inte rapporterats till May.

I sitt avskedsbrev till May skriver Patel att hon i och med mötena med israeliska företrädare inte levt upp till den höga standard som förväntas av en brittisk minister, rapporterar BBC.

"Jag erbjuder en fullständig ursäkt till dig och regeringen för vad som har hänt och förklarar mig villig att säga upp mig", skriver Patel.

May: "Det är rätt"

May skriver i ett brev till Patel att "Det är rätt att du har beslutat att avgå". May skriver också att Patels avgång ligger i linje med "de höga krav på transparens och öppenhet som du har förespråkat".

Patel själv har tidigare sagt att mötena var ett resultat av hennes "entusiasm för att engagera sig". Men hennes läge har försvårats av motsägelsefulla redogörelser. Först sade hon att utrikesminister Boris Johnson känt till mötena, men hennes departement tvingades senare klargöra att Johnson fått veta om dem först efter att mötena ägt rum.

Patel fick på onsdagen åka hem i förtid från en resa i Kenya för att svara på frågor av May. Enligt BBC slank hon sedan in bakvägen hos premiärministern på Downing Street 10 innan beskedet om hennes avgång kom.

"Är skandalöst"

Hennes avgång är ett nytt slag mot Theresa May. Försvarsminister Michael Fallon avgick nyligen sedan han anklagats för sexuella trakasserier.

Före beskedet sade Jonathan Ashworth, oppositionell parlamentsledamot från Labour, att Patels situation var ohållbar även om hon inte visste att hon bröt mot regelverket med mötena med Netanyahu och de övriga.

– Om hon inte visste är hon inkompetens. Om hon visste så ljuger hon. Hur som helst måste hon gå, sade han.

Den palestinska toppolitikern Hanan Ashrawi fördömde samtalen mellan Patel och israeliska företrädare.

– Jag anser att det är skandalöst och det får mig att undra hur många fler fall, inte bara i Storbritannien utan också andra platser, som inte har blottlagts, sade Ashrawi.