TT-Utrikes

Fri lejd för instängda studenter i Nicaragua

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Två unga män har skjutits ihjäl av regeringsstyrkor i en kyrka i Nicaraguas huvudstad. Minst nio människor har mist livet sedan de landsomfattande protesterna mot president Daniel Ortega trappades upp i torsdags.(TT)

Kyrkan Divina Misericordia ligger alldeles intill universitetet UNAN i Managua, där protesterande studenter barrikaderat sig. På lördagen blev själva kyrkan, dit många studenter tagit sin tillflykt, attackerad av regeringssoldater, skriver landets biskopskonferens på Twitter. Två kyrkoledare var på lördagen vid kyrkan för att förhandla fram fri lejd åt tiotals studenter som suttit instängda där sedan fredagen.

– Det berättar för oss att vi har två döda och flera sårade, säger kardinal Leopoldo Brenes.

Studenterna tilläts lämna kyrkan och fördes i bussar till katedralen i Managua. Men knutna nävar och viftande med flaggor hälsade de hundratal anhängare som hurrade längs vägen.

– De sköt för att döda, säger en av studenterna till journalister när de kom till katedralen.

Kräver Ortegas avgång

Brasiliens utrikesdepartement kritiserar i ett uttalande hur säkerhetsstyrkorna och paramilitära grupper attackerar civila i Nicaragua.

"Det upptrappade våldet mot civilsamhället, med fysisk aggression mot präster, journalister och försvarare av mänskliga rättigheter är oacceptabelt", heter det i uttalandet.

Demonstrationerna startade i april som en protest mot en mot en senare skrotad förändring av landets pensionssystem, men har nu växt till krav på president Daniel Ortegas avgång. Han och hans fru Rosario Murillo - landets vicepresident - anklagas för att försöka göra om landet till en diktatur. Över 270 människor har dödats under de tre månadernas oroligheter.

Presidenten tågade

I fredags tågade Ortega och hans anhängare mellan huvudstaden Managua och oppositionens högsäte i Masaya, 30 kilometer söderut. Anledningen var att fira händelser under 1979 som kallas för "reträtten", då tusentals gerillasoldater drog sig tillbaka till Masaya för att omgruppera sig och sedan störta diktatorn Anastasio Somoza Debayle. Ortega, en före detta gerillaledare, deltog då.

Två personer dödades, en polis och en person från en lokal människorättsorganisation, när regeringsstyrkor öppnade eld i Masaya, samtidigt som Ortega och hans anhängare lämnade Managua.

Väl framme i Masaya anklagade han oppositionen för att sprida "hat och gift" och uppmanade till fred.

Generalstrejk

Under fredagen hade oppositionen utlyst en 24-timmars generalstrejk. Och enligt oppositionen följdes den till 90 procent i landet, medan statliga medier rapporterat om affärsverksamhet precis som vanligt i flera affärsdistrikt.

– Jag jobbar för att jag måste, men strejken är ett vapen för att sätta press på regeringen eftersom det inte finns något slut i sikte på den här situationen, säger skoputsaren Adolfo Diaz, helt ensam i Huembes-marknaden i östra Managua, vanligtvis en bullrig plats med cirka 4 500 företag.