TT-Utrikes

Syriens armé: Vi har segrat över IS

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Terrorstämplade Islamiska statens sista större fäste i Irak och Syrien har fallit. Det uppger den syriska armén sedan den och dess allierade tagit kontroll över staden al-Bukamal i östra Syrien - och nu utropas seger över IS.(TT)

"Befrielsen av staden al-Bukamal är väldigt viktig eftersom den signalerar det allmänna fallet av terrororganisationen Daeshs projekt i regionen" skriver syriska armén i ett uttalande där IS omnämns i form av den arabiska förkortningen.

En del av jihadisterna satte upp hårt motstånd i al-Bukamal, säger en av de regeringstrogna befälhavarna vid platsen. Andra gav upp eller flydde och staden intogs samma dag som den omringades.

Det pågår dock fortfarande strider mot extremisterna i de sista IS-kontrollerade fickorna i ökenområdet i östra Syrien.

När IS var som starkast 2015 kontrollerade gruppen stora områden i främst Syrien och Irak och tryckte egna pengar, införde drakoniska lagar och planerade attacker över stora delar av världen. Sedan dess har en USA-ledd allians samt en annan allians mellan regeringsstyrkor och miliser med ryskt understöd slagit hårt mot det självutnämnda kalifat som utropades 2014.