TT-Utrikes

Ubåtsfallet: Detta har hänt

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Den svenska journalisten Kim Walls kvarlevor hittades i vattnet utanför ön Amager i Köpenhamn i somras. Danske ubåtsbyggaren Peter Madsen är häktad misstänkt för att ha mördat henne. Det här vet vi hittills: Går ombord(TT)

Går ombord

Kim Wall, en svensk journalist bosatt i Danmark, skulle göra ett reportage om den danske uppfinnaren Peter Madsen ombord på hans ubåt. Ubåten lämnade hamnen på Refshaleøen i Köpenhamn vid 19-tiden torsdagen den 10 augusti.

Ubåten försvinner

Under natten mot fredagen slår Walls partner larm om att ubåten inte har återvänt till sin kajplats. Tidigt på fredagsmorgonen påbörjas sökandet efter ubåten UC3 Nautilus, som är 17,8 meter lång och väger 40 ton. Klockan 10.14 på fredagen syns ubåten vid Kögebukten, söder om Köpenhamn. Madsen meddelar då via radio att han är på väg tillbaka till hamnen. Vid 11-tiden sjunker plötsligt ubåten. Madsen räddas av en privatbåt, men Kim Wall återfinns inte. Madsen hävdar att han släppte av henne kvällen före. Den tekniska undersökningen visar sedan att han sänkt ubåten med flit.

Kropp identifierad

Måndagen den 21 augusti hittas en kvinnotorso i vattnet vid Amagers sydkust, som är en del av Köpenhamn. Enligt polisen har kroppen stympats med avsikt. På onsdagen, den 23 augusti, bekräftar polisen att det är Kim Wall som har hittats död. Kvarlevorna har identifierats med dna. Torson och blod från ubåten har matchats med dna från Kim Walls tandborste och hårborste.

Häktning och sökinsatser

Misstänkte Peter Madsen har i Köpenhamns byret (tingsrätten) sagt att han "begravde" Kim Wall till sjöss sedan hon dött i en olycka ombord på hans ubåt. Madsen är häktad misstänkt för mord.

Polisen har fortsatt att söka efter Kim Walls kvarlevor. Fredagen den 6 oktober gör polisen fynd i Kögebukten och skriver på Twitter att fynden förmodligen har koppling till ubåtsfallet.

Ett genombrott

Lördagen den 7 oktober meddelar Köpenhamnspolisen att man hittat ytterligare kvarlevor efter Kim Wall i flera plastpåsar som sänkts med metalldelar i Kögebukten. Bland annat har hennes huvud hittats och polisen säger att de inte kunnat hitta skador som överensstämmer med Peter Madsens påstående att Kim Wall dött när hon fick en tung lucka i huvudet.

Även en kniv och kläder hittas i påsarna.

Ett första erkännande

Peter Madsen erkänner i slutet av oktober att han styckat Kim Walls kvarlevor. Han hävdar nu också att hon avlidit av kolmonoxidförgiftning inne i ubåten, vid ett tillfälle då han själv befann sig på ubåtens däck.

Fortsatt häktad

Polisutredningen är på väg att bli färdig och rättegången är inplanerad att starta den 8 mars nästa år. Peter Madsen är fortsatt häktad.