TT-Utrikes

IS återtog delar av al-Bukamal

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Slaget om al-Bukamal, beskrivet som terrorrörelsen IS sista fäste, fortsätter. Enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) har IS nu återtagit kontrollen över delar av staden.(TT)

– Jihadisterna återvände och återtog flera områden, säger Rami Abdel Rahman, chef för det brittiskbaserade SOHR.

I torsdags utropade syriska regeringssidan och dess allierade seger i al-Bukamal, en liten stad nära Syriens sydöstra gräns mot Irak. Men IS stridande styrkor var uppenbarligen inte utslagna, utan tog tillbaka ungefär 40 procent av samhället - i dess norra, nordöstra och nordvästra delar.

– IS försöker försvara sin sista bastion, säger Rami Abdel Rahman.

Samtidigt rapporterar en Hizbollahkontrollerad nyhetstjänst att terrorrörelsens mytomspunne högste ledare Abu Bakr al-Baghdadi var på plats i al-Bukamal i samband med striderna tidigare i veckan. Uppgifterna är obekräftade, och hans nuvarande öde är okänt.

När IS var som starkast 2015 kontrollerade gruppen stora områden i främst Syrien och Irak och tryckte egna pengar, införde drakoniska lagar och planerade attacker över stora delar av världen. Sedan dess har en USA-ledd allians samt en annan allians mellan regeringsstyrkor och miliser med ryskt understöd slagit hårt mot det självutnämnda kalifat som utropades 2014.