Dubbla fastbränslepannor klarar kylan

Uppvidinge Artikeln publicerades

Fjärrvärmepannorna går för högtryck på Lenhovda Energi i vinterkylan. Trots en sträng vinter har ingen oljeförbrukning gått åt. Anläggningens två fastbränslepannor klarar ned till minus 20.

När många värmeverki landet måste spetsa med olja för att hålla värmen uppe i systemet klarar sig Lenhovda Energi med enbart biobränsle.
– Jag tror att vi är ganska ensamma om det, säger vd:n Bengt Karlsson. Vi har en oljepanna som reserv men den har inte behövt användas.
Det beror på att bolaget 2008 investerade nio miljoner kronor i en ny fastbränslepanna som nu används parallellt med den som fanns tidigare.
– Vi sökte och fick pengar från Naturvårdsverket genom ett klimatinvesteringsprogram och det gjorde att vi satsade på en fastbränslepanna till.

Lenhovda Energisförsta panna har en kapacitet på 3,5 megawatt och klarar temperaturer ned till +1 grad. Den senaste pannan är på 4 megawatt och från november månad till april körs de båda pannorna parallellt i värmeverket. Tillsammans klarar de temperatur ned till minus 20 och det innebär att reservpannan med olja inte behöver användas om allt fungerar normalt.
– Idag när det är 7-8 minusgrader går en panna för fullt och den andra på 50 procent.

Med två extremvintrarefter varandra är Bengt Karlsson glad över att man beslutade om att satsa på att investera.
– Den nya pannan kom väldigt lägligt. Hade vi inte investerat i den hade vi fått elda mycket olja de här båda vintrarna.
Cirka 150 kubiketer flis per dygn eldas i pannorna en kall vinterdag. Det motsvarar ungefär en lastbil med släp. JK Trä, Värendskog och Skogsbruk Småland levererar flis till värmeverkets pannor.

Sedan Lenhovda Energistartade för drygt tio år sedan har fjärrvärmenätet i Lenhovda byggts ut lite grand varje år.
– Vi har en väl utbyggd stam, men det går att bygga ut mer, säger Bengt Karlsson.
Ungefär 140 villor i Lenhovda är anslutna till fjärrvärmeverket plus alla kommunens fastigheter och så gott som alla industrier.