Annons

MBL-förhandling inställd - kommunen ändrar sig

Efter att facket motsatt sig kommunens förslag till rektor på högstadiet i Åseda har kommunen nu dragit tillbaka förslaget och MBL-förhandlingarna har ställts in. Niklas Jonsson (S) är kritisk till förvaltningens och nämndens agerande men är glad att man nu ändrat sig.
Åseda • Publicerad 9 augusti 2018
Torbjörn Gustafsson (C), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Uppvidinge kommun.
Torbjörn Gustafsson (C), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Uppvidinge kommun.Foto: Arkivfoto

Smålandsposten har tidigare rapporterat om att förvaltningschefen Mikael Falk satte sig ner med fackliga representanter för att förhandla om rektorstjänsten på Åsedaskolans högstadium. Ärendet skickades efter total oenighet till högre instans då facket menade att det inte fanns några positiva referenser på rektorn i fråga. Kommunen ändrade sig dock och de centrala förhandlingarna ställdes in.

– Det blev så att arbetsgivaren drog tillbaka sitt förslag om den rektorn man ville ha. I stället blev man eniga om vilka man skulle föreslå i stället. Men det är inte färdigt ännu. Vi jobbar med de sökande som finns, säger Torbjörn Gustafsson (C), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Annons

Nuvarande rektor Monica Danielsson har kontrakt fram till höstlovet och det pågår just nu arbete kring rekrytering.

– Det finns ett antal sökande, säger Torbjörn Gustafsson, men vill inte säga hur många det är.

Kommunen ville helst ha en rektor på högstadiet i Åseda med erfarenhet, vilket facket förkastade. Socialdemokratens toppnamn Niklas Jonsson är glad att kommunen nu har ändrat sig och tänker om.

– Det är förkastligt att man ville anställa en färdigutbildad rektor. Då bidrar man inte till att utveckla och utbilda rektorer i Uppvidinge kommun, säger han och fortsätter.

Socialdemokraternas toppnamn Niklas Jonsson är glad för att kommunen ändrat sig.
Socialdemokraternas toppnamn Niklas Jonsson är glad för att kommunen ändrat sig.Foto: Karl-Magnus Lundvall

– Jag har pratat med kommunchefen Christer Lindberg och Torbjörn Gustafsson (C) att agerandet i det här ärendet är så långt ifrån Uppvidinge man kan komma. Man måste ge lärarna möjlighet att utvecklas. Annars blir det att ”i Uppvidinge kommun har man inte möjlighet att bli rektor”. Vi ska bidra till Sveriges rektorer och vara en attraktiv arbetsgivare och utvecklas här.

Men Torbjörn Gustafsson (C) förklarar att men helst ville ha in en rektor med erfarenhet.

– Att vara högstadierektor är ett krävande uppdrag. Där vill man ju ha någon med rutin och erfarenhet. Och det finns tänkbara lösningar i nuläget.

– Vår ambition är att erbjuda tjänster till de lärare som finns och vill ta sådana här jobb. Men man kanske inte kan vara ny som rektor på varje rektorstjänst. Där får man titta på vad det är för innehåll i respektive tjänst. Man kan jobba med fler i biträdande rektorsroller till exempel, säger Torbjörn Gustafsson (C).

Riskerar Åsedaskolan att stå utan rektor efter höstlovet?

– Monica Danielsson har förklarat att hon är beredd att stå till förfogande och inte lämna skolan i sticket, avslutar Torbjörn Gustafsson (C). 

Karl-Magnus LundvallSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons