Statliga pengar till bredbandsutbyggnad

Uppvidinge Artikeln publicerades

Ytterligare två vita fläckar på Uppvidinges bredbandskarta ska nu försvinna.
– Vi har fått del av statliga bidrag. Så nu ska vi köra igång med Massamåla och Ösjöbol, säger Ingemar Hugosson, ordförande i kommunala teknikbolaget Uppcom.

Uppcoms del av projektet är kostnadsberäknat till knappt 3,8 miljoner kronor. I går damp det ned ett besked från länsstyrelsen, som förmedlar de statliga stöden, att projektet får 1,8 miljoner i bidrag. Det handlar om stöd för landsbygdsutvecklingsåtgärder respektive företagsstöd och projektstöd.
– Nu ska vi se till att det kommer en stamledning från Åseda ut till Ösjöbol och ut till Massamåla. Sedan får vi se hur långt pengarna räcker efter det, det finns en ambition att gräva vidare från Massamåla ned mot Älghult, säger Ingemar Hugosson.
Uppcom bygger ett stamnät med vissa knutpunkter. Därifrån ska de boende i Ösjöbol och Massamåla med omnejd själv dra fram fiber till sina fastigheter.
– Det blir byalagen som får ta ansvar för att gräva fram den sista biten, konstaterar Ingemar Hugosson.
Han räknar med att det kommer att kosta hushållen i snitt 20 000 kronor att bekosta grävning och fiberdragning fram till fastigheten och anslutning till nätet.
– Det får man väl säga är en rimlig kostnad för att få bredband via fiber. Ska det fungera med bredband bör det ju vara fiber, mobila bredband verkar inte funka så bra, säger Ingemar Hugosson.
Med en anslutning till fibernätet kan hushållen också få tv och telefon via fiber.
– Det är ju inte Uppcom som sköter detta men i vårt nät finns operatörer som erbjuder dessa tjänster, förklarar han.