404 somalier väntas hit i år

Växjö Artikeln publicerades

Det väntas komma 404 somalier till Växjö i år. Nu har kommunen börjat förbereda sig för att ta emot alla barn och vuxna.
– Det här är det tuffaste uppdraget vi någonsin haft i kommunen, säger Per Sandberg, förvaltningschef på Arbete och Välfärd.

För en vecka sedan rapporterade Smålandsposten att över 30 000 somaliska barn väntas komma till Sverige.
I Växjö kommun finns nu en arbetsgrupp som leds av Per Sandberg. I gruppen jobbar man med tre centrala frågor, det handlar om bostäder, skolan och integrationen.
– Bostadsfrågan är den svåraste delen. Det är redan trångbott i Växjö, framför allt på Araby där många somaliska familjer redan bor. Det är inte realistiskt att klämma in 404 nya där, så vi tittar aktivt på andra alternativ, säger han.
Redan nästa vecka planerar arbetsgruppen att inrätta ett välkomstteam med representanter från olika kommunala förvaltningar.
– Välkomstteamet kommer att få en central uppgift, att vara först med att ta emot de nyanlända somalierna på ett bra sätt, säger han.
Arbetsgruppen kommer också att resa till Kenya i slutet av april tillsammans med representanter från Somaliska föreningen i Växjö.
– Vi vill bilda oss en uppfattning om situationen i flyktingslägret. Och genom samarbetet med den Somaliska föreningen har vi fått mycket kunskaper och erfarenheter som vi kommer ha mycket nytta av, säger han.
Det är 316 barn och 88 vuxna somalier som väntas komma till Växjö. Det här innebär stora familjer, hushåll och kostnader.
– Det här är ett kommunalt ansvar och vi måste lösa det på ett bra sätt. Alla har vid det här laget förstått att det är ett skarpt läge. Vi vet att skolan kommer få höjda kostnader. Detsamma gäller även försörjningsstödet, som under de senaste fyra åren har kostat kommunen drygt 100 miljoner kronor extra, säger han.
Redan idag bor ett stort antal somalier i kommunen. Det är därför Växjö nu har en hög beredskap.
– Det kommer att bli tufft men vi ska göra vårt bästa, säger Per Sandberg.