Annons

Anställda skyldiga att flytta till Växjö

Anställda vid statliga myndigheter är skyldiga att flytta med när arbetsplatsen flyttas till annan ort.
Det fastslås i en dom i Arbetsdomstolen och påverkar bland annat när Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor kommer till Växjö.
Arbetsmarknad • Publicerad 15 november 2017

– Orimligt och tråkigt naturligtvis. Det förväntade vi oss inte med en modern syn på anställningsavtal, säger Per-Olof Persson, förbundsjurist vid Jusek.

Han är den som har fört förhandlingarna för Jusek, ett av flera fackförbund som stämde Fastighetsmäklarinspektionen i Arbetsdomstolen. Detta inför att myndigheten ska utlokaliseras från Stockholm till Karlstad. Per-Olof Persson kallar domen både "tråkig och överraskande".

Annons

– På arbetsmarknaden i övrigt ser man inte att det finns en sådan här skyldighet när ett företag lägger ned och flyttar, något som är ganska vanligt. Att det då ska vara annorlunda på statens sida till följd av lagstiftning som gällde för länge sedan har vi haft svårt att se.

– Det är orimligt att man ska ha en arbetsskyldighet som man inte känner till att man har. För det har inte de här medarbetarna känt till. Var man arbetar någonstans ska vara avtalat och framgå av ett ordentligt anställningsavtal, säger Per-Olof Persson.

Från statens sida har man ansett att anställda som inte vill flytta med i stället ska säga upp sig själva – något som innebär sämre villkor.

Hos just Fastighetsmäklarinspektionen hade man 18 anställda då beskedet om omlokalisering kom. I dagsläget har elva personer sagt upp sig och två personer är tjänstlediga, uppger myndigheten för TT.

Fastighetsmäklarinspektionen är dock bara en av ett flertal myndigheter som ska flyttas från Stockholm. Regeringen aviserade tidigare i höstas att sju myndigheter helt eller delvis ska lämna huvudstaden. Bland dessa finns exempelvis Strålsäkerhetsmyndigheten, som flyttar till Katrineholm, och Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor (Växjö) liksom Universitets- och högskolerådet (Visby).

Det var glada miner den 30 augusti när inte mindre än två av regeringens ministrar kom till Växjö för att förkunna att Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor ska flyttas hit. Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S) och civilminister Ardalan Shekarabi (S) passade på att ta en selfie ihop med Växjös kommunalråd Åsa Karlsson Björkmarker (S) längst till vänster på bilden.
Det var glada miner den 30 augusti när inte mindre än två av regeringens ministrar kom till Växjö för att förkunna att Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor ska flyttas hit. Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S) och civilminister Ardalan Shekarabi (S) passade på att ta en selfie ihop med Växjös kommunalråd Åsa Karlsson Björkmarker (S) längst till vänster på bilden.Foto: Urban Nilsson

Den 1 februari 2019 ska myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor ha genomfört sin flytt till Växjö. Myndigheten har i dag ett 70-tal anställda.

– Den här domen innebär ingen förändring för myndigheten som arbetsgivare. Vår linje är som tidigare att våra anställda ska kunna och vilja flytta med till Växjö, säger Johnny Lindqvist som är kommunikationschef vid myndigheten.

– Flytten till Växjö är ännu långt fram i tiden för våra medarbetare och det är så klart ett väldigt stort beslut att ta ställning till. Många har familj och barn som går i skolan och då är det inte så enkelt att flytta, fortsätter han.

Enligt Johnny Lindqvist har redan några få anställda sagt upp sig från myndigheten sedan man i augusti fick besked om flytten.

– Men det rör sig verkligen inte om någon massflykt.

Annons

Myndigheten har haft en annons ute till jobbet som kanslichef i Växjö. Den är nu tillsatt och myndigheten söker nu en utredare.

Blir det rekryteringsproblem för myndigheten i och med flytten till Växjö?

– Jag har ingen aning. Det är alldeles för tidigt att säga något om. Men vi kommer så klart att söka efter den kompetens som vi behöver och det är troligt att vi kommer att hitta den i Växjöregionen.

Per-Olof Persson ser genom domen konsekvenser för framtiden.

– Det är ett aber för de medarbetare som finns på statliga myndigheter om myndigheterna flyttar att de snabbt måste skaffa ett nytt jobb. Men det stora problemet med den här utgången kommer snarare ligga på statens sida. Så fort det börjar talas om omställning kommer många välja att sluta rätt omgående.

Olle Lindström/TT

Tobias Österberg/TT

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons